Een van de 15 beste boekhandels van Nederland - NRC

Openingstijden

Openingstijden

Van Baerlestraat 170-172 (tram 5 stopt voor de deur)
1071 BH Amsterdam

E-mail: contact@hetmartyrium.nl|
Telefoon: 020 – 6732092

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 – 18:00 uur
Zaterdag: 09:00 – 17:30 uur
Zondag 12:00 – 17:00 uur

Op feestdagen zijn wij gesloten,
tenzij anders aangegeven

 

‘Independent bookshops? What a terrifying thought! Go into a bookshop and anything could happen to you. You could be educated, informed, inspired, transformed, terrified, amused… you might come out a completely different person to the one you went in as. It happened to me. You have been warned.’

(Sally Nicholls, schrijver) 

 


NRC Ramsjrubriek 17-11-2017

Leo Jansen, Hans Luijten & Nienke Bakker (red.): Vincent van Gogh. De kunst van het woord

Volgens Vincent van Gogh gaven zijn schildersvakgenoten maar weinig om het woord. Ten onrechte, zo schreef hij aan Emile Bernard, want het was immers “even interessant en even moeilijk om iets goed te zeggen als om iets te schilderen”. In deze dikke bundel brachten de samenstellers, die eerder ook al de volledige correspondentie van Van Gogh bezorgden, de beste 265 brieven van Van Gogh samen. Verzorgde uitgave met levensschets en illustraties.

Gebonden, Van Gogh Museum/Carrera 2014, 1030 blz., van €35,- voor €15,- DEZE TITEL IS HELAAS AL UITVERKOCHT


NRC Ramsjrubriek 10-11-2017

Jean-Louis Vullierme: De spiegel van het westen. Het nazisme en de westerse beschaving

De altijd maar terugkerende vraag naar waar zich de bron van het nazisme bevindt wordt door de Franse rechtsfilosoof Vullierme beantwoord met een blik op het westerse denken: de ideologen van het Derde Rijk haalden de mosterd volgens hem ten dele bij enkele reeds bestaande intellectuele stromingen. Hij neemt de lezer mee naar o.a. het sociaal-darwinisme, het wetenschappelijk materialisme en het antisemitisme van de Amerikaanse autofabrikant Henry Ford.

Gebonden, De Bezige Bij 2015, 480 blz., van €29,90 voor €12,50 Kopen

 


NRC Ramsjrubriek 3-11-2017

Chris van Esterik: No Satisfaction. Hoe we werden wie we zijn

Omdat hij twee linkerhanden had werd de tiener Chris van Esterik (1949) naar het Stedelijk Gymnasium in Tiel gestuurd. Hij maakte daar de roerige jaren zestig mee, die zowel vrijheid als een afbraak van tradities brachten. Van Esteriks memoires aan die periode werden uitvoerig geprezen. Zo schreef deze krant (Boeken, 2-12-2011) dat “er veel boeken over de jaren zestig geschreven zijn, maar weinige maken zo goed duidelijk hoe ingrijpend en snel de veranderingen toen ook in een Nederlandse provinciestad waren als No Satisfaction”.

Paperback, Boom 2011, 375 blz., van €20,45 voor €8,-
 Kopen 

Max Hastings: De geheime oorlog. Spionnen, codes en verzet 1939-1945

Dik, toegankelijk werk over de inlichtingendiensten, spionnen, codebrekers, infiltranten en partizanen die tijdens WO II in het geniep strijd leverden. De bekende journalist en historicus Hastings, die eerder al acht boeken over de oorlog schreef, baseert zijn boek niet alleen op de Duitse, Engelse en Amerikaanse archieven, maar ook op die van Rusland en Japan, wat veel minder vaak voorkomt. Met o.a. hoofdstukken over de brekers van de Enigma-code en over het omvangrijke Sovjet-inlichtingennetwerk.

Gebonden, Hollands Diep 2015, 800 blz., van €29,99 voor €12,50 Kopen


NRC Ramsjrubriek 27-10-2017

Frank Trentmann: Empire of Things.

Volgens deze krant (Boeken, 15-4-2016) schreef de Duitse historicus Trentmann met dit boek “een imposante geschiedenis van de consumptiemaatschappijen”. Let wel, het zijn niet alleen markteconomieën die als consumptiemaatschappijen beschouwd kunnen worden, want ook de planeconomie van de Sovjet-Unie en andere communistische landen voorzagen hun burgers van talloze spullen. Trentmann pakt de draad van zijn beschrijvingen al op in het 15-de eeuwse Florence en Venetië.

Gebonden, HarperCollins 2016, 865 blz., van €40,- voor €15,- Kopen


NRC Ramsjrubriek 20-10-2017

Steven Lee Myers: The New Tsar. The Rise and Reign of Vladimir Putin

Deze omvangrijke biografie van Vladimir Poetin werd in deze krant (Boeken, 27-11-2015) getypeerd als “virtuoos samengesteld (…) en de meest volledige Poetinbiografie tot nu toe”. Poetin zag met lede oog aan hoe de Sovjet-Unie aan zichzelf ten onder ging; een belangrijke prikkel om het land weer de nacht van weleer te bezorgen. Inmiddels, zo zegt een ingewijde, is Poetin “verbronsd”: “kil en afstandelijk, afgehard tot een soort monument”. Alleen zijn hond (Koni geheten) is altijd bij hem.

Knopf 2015, 572 blz., van €32,50 voor €10,- Deze titel is helaas uitverkocht

 


NRC Ramsjrubriek 13-10-2017

Fausto Polo & Jean David: Catalogue of the Ibeji. Twee mappen met losse bladen.

Het Yoruba-volk is een van de grootste etnische groepen in West-Afrika. Een van hun kunstuitingen is de zogenoemde Ibeji; houten tweelingen-beeldjes van amper 30 centimeter hoogte. In deze geprezen catalogus brengen de samenstellers de verschillende soorten Ibeji in kaart; ze kwamen uit op 160 soorten. De beeldjes zijn vanuit verschillende posities gefotografeerd en worden minutieus beschreven.


Galerie Walu 2001, 500 blz., van €150,- voor €75,- Kopen


NRC Ramsjrubriek 6-10-2017

Dorine van Hoogstraten & Ben de Vries: Monumenten van de wederopbouw Nederland 1940-1965

In dit boek zijn bijna tweehonderd Nederlandse bouwwerken en groenstructuren die in de twintig jaar na het einde van WOII werden gebouwd. Ze werden ontworpen door architecten die al naam hadden gemaakt voor de oorlog, zoals Dudok en Rietveld, maar ook door de nieuwe talenten van die tijd als Van Eyck en Bakema. Verzorgde uitgave, met aandacht voor o.a. de Zeelandbrug nabij Zierikzee, het Burgerweeshuis in Amsterdam en de Faculteit voor Geodesie in Wageningen.

Paperback, nai010 uitgevers 2013, 286 blz., van €34,95 voor €12,50 Kopen


NRC Ramsjrubriek 29-9-2017

Sheila Heti, Heidi Julavits, Leanne Shapton & 616 anderen: Vrouwen & kleren

Samen met 616 andere vrouwen geven de drie auteurs in dit verzorgde boek een indruk van hoe vrouwen zich tot (hun) kleding verhouden. Ze interviewden er bekende en onbekende vrouwen van over de hele wereld voor; in Nederland werd bijvoorbeeld Gerdi Verbeet aan de tand gevoeld, die opbiecht dat alleen de postbode haar zonder make-up te zien krijgt. “…maar dan zorg ik wel dat ik een heel decente ochtendjas draag.” Mooi zijn de stukjes waarin vrouwen foto’s van hun jongere moeders interpreteren.

Paperback, Hollands Diep 2015, 486 blz., van €29,90 voor €8,- Kopen

 


NRC Ramsjrubriek 8-9-2017

Nurhan Atasoy: Portraits and Caftans of the Ottoman Sultans

De in totaal 36 sultans van het Ottomaanse Rijk lieten hun welvaart onder andere breed hangen via hun kleding, zoals met gouddraad doorregen kaftans met diamanten knopen er op. In dit mooie grote boek vindt u portretten van de sultans van Osman I (1258-1326) tot en met Mehmet VI (1861-1926) en foto’s van hun bewaard gebleven, uitbundige kledij. De begeleidende tekst is in het Engels.

Gebonden, Assouline Publishing 2012, 130 blz., van €110,- voor €39,95 Kopen


NRC Ramsjrubriek 7-7-2017

Sarah C. Bancroft e.a.: Richard Diebenkorn
‘Richard Diebenkorn (1922-1993) was een Amerikaanse schilder wiens oeuvre wel gerekend tot de lyrische abstractie. Dit boek, uitgegeven naar aanleiding van een expositie in Londen, geeft met zestig afbeeldingen van zijn werk een goede indruk van de artistieke ontwikkeling die Diebenkorn in veertig jaar schilderen en tekenen doormaakte. Grofweg ging het van abstract naar figuratief, en terug naar abstract. Inclusief levensschets.’ (Sebastiaan Kort, NRC)

Gebonden, Harry N. Abrams 2015, 190 blz., van €60,- voor €20,- Kopen 


NRC Ramsjrubriek 23-6-2017

Edmund de Waal: The White Road 

‘Keramist Edmund de Waal werd beroemd als schrijver van zijn familiegeschiedenis, De haas met de amberkleurige ogen. Dit boek handelt over het materiaal waarmee hij al zijn kunst maakt: wit porselein. “Porselein is een magisch materiaal”, aldus De Waal in deze krant (Boeken, 17-10-2015). “Het is doorzichtig, het weegt bijna niets, het is eerder glas dan aardewerk en het heeft een duizend jaar oude geschiedenis vol geheimen en schandalen.”’
(Sebastiaan Kort, NRC)

Gebonden, Farrar, Straus & Giroux 2015, 400 blz., van €27,- voor €10,- Kopen


Bloomsbury

blooms Sinds begin dit jaar heeft boekhandel het Martyrium een prachtige afdeling met boeken over Bloomsbury. Sinds november vorig jaar verschijnt – onregelmatig –een Bloomsbury Bulletin op Facebook. Wilt u op de hoogte worden gehouden van onze nieuwe Bloomsbury-titels?

Mail ons: contact@hetmartyrium.nl, of laat uw gegevens achter in de winkel.


2016: geen plastic in zee, neem uw eigen tasje mee.

cosmicPer 1 januari 2016 mogen winkeliers in Nederland geen gratis plastic tas meer meegeven aan hun klanten. Vandaar dat wij hebben besloten met ingang van deze datum € 0,20 te vragen voor onze plastic tasjes. Hier vindt u meer gedetailleerde informatie over deze regeling.

Als klant van het Martyrium weet u dat wij al jaren een ontmoedigingsbeleid voeren op het gebied van plastic tasjes, onder het motto: Plastic is Soo Last Year. We gebruiken samen namelijk zo’n 3 miljard tassen per jaar, gemiddeld 170 tassen per persoon. Deze verdwijnen vaak in de afvalbak, op straat of in zee. Als plastic in de natuur komt, is dit slecht voor mens en dier. Dat wist u natuurlijk ook al. Wat u wellicht niet weet is dat het probleem inmiddels zo groot is dat het tijd is onze verantwoordelijkheid te nemen, en ons gedrag in dit opzicht drastisch te veranderen. Dat is moeilijk, want we zijn nu eenmaal gewoontedieren. En toch, als u ‘s ochtends een van onze tasjes bij u steekt – u weet, ze zijn bijzonder stevig en daarom makkelijk te hergebruiken – zou dat al enorm schelen. Bovendien bespaart u zo, uitgaande van die 170 tassen per persoon, per jaar, € 34,- op jaarbasis. Toevallig net het bedrag dat u had willen besteden aan die onlangs verschenen biografie, of die prachtige catalogus bij de tentoonstelling in het Gemeentemuseum.

Fijn dat u meedoet.


newsSpotted by Locals

Leuk nieuw initiatief. En wij zijn al gespot! Spotted by Locals

 


 Het Martyrium

U vindt ons op loopafstand van het Concertgebouw en het Museumplein. Ideaal dus om, als u voor een concert of een bezoek aan het Stedelijk, het Van Gogh of het Rijksmuseum in Amsterdam bent, de dag af te sluiten met ouderwets grasduinen in een heerlijke boekhandel. De trams van en naar de stations Amsterdam Centraal (lijn 5), Amsterdam Amstel (lijn 12) en Amsterdam Zuid-WTC (lijn 5) stoppen voor de deur (halte Roelof Hartplein)! Alle boeken die op onze website worden vermeld zijn bestelbaar via onze WEBSHOP, waar u zowel nieuwe boeken als onze vertrouwde ramsjaanbiedingen vindt.


Facebook

Volg ons op Facebook: we zijn actief, en er valt altijd wel iets te beleven.

2 Comments

 1. Ch.W. le Rûtte
  January 8, 2016

  Wat een ongelofelijk leuke actie dit overzicht van “jullie boeken”.
  Veel dank

  Reply
 2. Annemieke Bieringa
  March 16, 2016

  Dag, van harte gefeliciteerd met jullie vermelding in de top 3 van leukste boekhandels van Amsterdam, zoals uitgeroepen door de lezers van Het Parool.
  Voor ons staan jullie overigens altijd al op nummer 1!
  Eveline, Annemieke en Willemijn Kuperus

  Reply

Leave a Reply

Visit Us On Facebook