Een van de 15 beste boekhandels van Nederland - NRC

Van Baerlestraat 170-172 (tram 5 stopt voor de deur)
1071 BH Amsterdam

E-mail: contact@hetmartyrium.nl|
Telefoon: 0206732092

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 – 18:00 uur
Zaterdag: 09:00 – 17:30 uur
Zondag 12:00 – 17:00 uur

Op feestdagen zijn wij gesloten,
tenzij anders aangegeven

 

 

‘Book people are nice people and bookshops
have become more than a place to buy books.
In many small communities they are a valuable social hub
for likeminded folks. But don’t forget to buy a book too!’
(Grayson Perry, kunstenaar)

 

unwindingGeorge Packer: The Unwinding

‘In dit zeer geprezen boek doet The New Yorker-journalist George Packer een poging om te laten waar het de afgelopen dertig jaar mis is gegaan in de Verenigde Staten: zijn ‘unwinding’ slaat op de ontrafeling van het nationale ‘weefsel’. De vorm die hij er voor koos is bijzonder: hij laat personages aan het woord (of hij portretteert ze) die symptomatisch zijn voor de financiële en morele crisis van het land: de zwarte dochter van heroïneverslaafde moeder; de oprichter van PayPal en de stad Tampa in Florida.’ (Sebastiaan Kort, NRC)

Gebonden, Faber & Faber 2013, 430 blz., van €28,50 voor €10,- Kopen

lidewijde_paris_240_kb_400x400Naar aanleiding van haar boek Hoe lees ik? Romans zijn vaak meer dan alleen maar een verhaal. Er wordt met structuur gespeeld, met perspectief, beelden en taal, waardoor boeken een extra betekenis of tweede laag krijgen. Maar die stille signalen van de schrijver zijn niet altijd makkelijk te ontdekken. Tijdens deze avond zal Lidewijde Paris laten zien hoe zij die signalen vindt en interpreteert. Aan de hand van verschillende fragmenten behandelt ze literaire trucs en technieken. En u mag zelf meedenken en alle vragen stellen die u wilt (over dit onderwerp).

Lidewijde Paris is ruim vijfentwintig jaar actief in het boekenvak, als boekverkoper, journalist, interviewer, redacteur en uitgever. Hoe lees ik? werd bijzonder goed gerecenseerd en werd inmiddels al vier keer herdrukt.

Aanvang: 20.00 uur / Winkel open:19.30 uur / Toegang: € 2,50
Er is een beperkt aantal plaatsen, dus reserveren is gewenst

NRC Ramsj rubriek 14-10-2016

dat-nooit

Chris van der Heijden: Dat nooit meer. De nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederland

‘De opvolger van het spraakmakende Grijs verleden (2001) draait om de manier waarop politici, journalisten, historici, schrijvers en filmmakers de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog vormgaven om in de decennia na die oorlog hun eigen morele en vaak ook politieke agenda kracht bij te zetten. Het is (Boeken, 24-10-2011) een “duizelingwekkend overzicht” van “de talloze affaires en verhitte debatten die er vijfenzestig jaar lang over de oorlog gevoerd zijn in Nederland”. In deze krant was er overigens ook veel kritiek te lezen op de “suggestieve retoriek en halve waarheden” in Van der Heijdens werk.’ (Sebastiaan Kort, NRC)

Atlas Contact 2012, 930 blz., van €69,95 voor €19,90 Kopen

 

dylan_0001Nobelprijs literatuur 2016

De Nobelprijs voor literatuur is dit jaar voor niemand minder dan Bob Dylan.
De Amerikaanse zanger en songwriter werd al jaren getipt voor de prijs, maar werd dit jaar niet bij de kanshebbers genoemd.
De jury zegt dat Dylan nieuwe poëtische uitingen heeft gecreëerd in de rijke Amerikaanse muziekgeschiedenis. Dylan heeft volgens de jury de status van een icoon, en zijn invloed op de hedendaagse muziek is immens. Het Nobelcomité vergelijkt hem met de oude Grieken, die net als hij poëzie in de vorm van liederen maakten.” Dylan maakt poëzie voor het oor, maar het is ook heel goed zijn werk te lezen.” Dus op naar de boekhandel…

NRC Ramsj rubriek 07-10-2016

large_581929833_scans_22-08_0020_ Bas Heijne: Kleine filosofie van de volmaakte mens.

“Naar aanleiding van zijn tv-serie De volmaakte mens stelde Bas Heijne een bloemlezing samen met teksten over de maakbaarheid van de mens. Denkers als Peter Singer, Rüdiger Safranski en Peter Sloterdijk zijn er in opgenomen, met (delen uit) verhandelingen over zaken als genetische manipulatie en posthumanisme.” (Sebastiaan Kort, NRC)

Paperback, Prometheus 2015, 300 blz., van €17,50 voor €5,- Deze titel is helaas uitverkocht

 

 

maand-geschiedenisOktober, maand van de geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. In oktober spoelen we terug, dit jaar rondom het thema Grenzen. We ontdekken hoe mensen door de eeuwen heen grenzen maken, veranderen, verleggen, bewaken en oversteken. De essayist voor 2016 is de Nederlandse journaliste en documentairemaakster Fidan Ekiz. Zij stelt in haar Maand van de Geschiedenisessay, Hoe lang nog zwijgen? onze maatschappij ter discussie en vraagt zich af hoe het ooit zo vrije Nederland, waar zij opgroeide als dochter van twee Turkse migranten, zo is veranderd. Hoe kan het dat haar vader zich hier niet langer welkom voelt en vooral, wat moet er gedaan worden om het tij te keren? Het essay is vanaf 1 oktober verkrijgbaar en kost € 3,50.
Op meer dan duizend plekken in heel Nederland komt de geschiedenis van grenzen tot leven, door scherpe debatten, unieke rondleidingen, festivals, spannende verkiezingen, boeken, films, radio- en tv-programma’s en meer. Het complete programma van de Maand van de Geschiedenis is te bekijken op: maandvandegeschiedenis.nl

 

tuymans
Nieuw in ons assortiment: prints van de Vlaamse uitgeverij Ludion

Eerder hadden we al de editie ‘Cherish’ bij het fotoboek van Robin de Puy. Die is inmiddels helemaal uitverkocht.
Nu hebben we een ongelofelijk mooie originele zeefdruk, Orchid, van Luc Tuymans, op BFK Rives 250 g lompenhoudend, handgeschept papier. Oplage 80 exemplaren, gesigneerd. Blad: 73,5 cm hoog en 56 cm breed. Beeld: 56,5 cm hoog en 43,5 cm breed. Gedrukt in Antwerpen, Tubbax onder leiding van Roger Vandaele, in 10 drukgangen.  Prijs € 3500,- (zichtexemplaar in de winkel)

 

Bloomsbury

blooms
Sinds begin dit jaar heeft boekhandel het Martyrium een prachtige afdeling met boeken over Bloomsbury. Sinds november vorig jaar verschijnt – onregelmatig –een Bloomsbury Bulletin op Facebook. Wilt u op de hoogte worden gehouden van onze nieuwe Bloomsbury-titels? Mail ons: contact@hetmartyrium.nl, of laat uw gegevens achter in de winkel.

 

 

 

2016: geen plastic in zee, neem uw eigen tasje mee.

cosmicPer 1 januari 2016 mogen winkeliers in Nederland geen gratis plastic tas meer meegeven aan hun klanten. Vandaar dat wij hebben besloten met ingang van deze datum € 0,20 te vragen voor onze plastic tasjes. Hier vindt u meer gedetailleerde informatie over deze regeling.

Als klant van het Martyrium weet u dat wij al jaren een ontmoedigingsbeleid voeren op het gebied van plastic tasjes, onder het motto: Plastic is Soo Last Year. We gebruiken samen namelijk zo’n 3 miljard tassen per jaar, gemiddeld 170 tassen per persoon. Deze verdwijnen vaak in de afvalbak, op straat of in zee. Als plastic in de natuur komt, is dit slecht voor mens en dier. Dat wist u natuurlijk ook al. Wat u wellicht niet weet is dat het probleem inmiddels zo groot is dat het tijd is onze verantwoordelijkheid te nemen, en ons gedrag in dit opzicht drastisch te veranderen. Dat is moeilijk, want we zijn nu eenmaal gewoontedieren. En toch, als u ‘s ochtends een van onze tasjes bij u steekt – u weet, ze zijn bijzonder stevig en daarom makkelijk te hergebruiken – zou dat al enorm schelen. Bovendien bespaart u zo, uitgaande van die 170 tassen per persoon, per jaar, € 34,- op jaarbasis. Toevallig net het bedrag dat u had willen besteden aan die onlangs verschenen biografie, of die prachtige catalogus bij de tentoonstelling in het Gemeentemuseum.

Fijn dat u meedoet.

Gewijzigde openingstijden zaterdag

openingstijden

Vanaf 1 januari zijn wij op de zaterdagen tot 17.30 uur geopend

 

 

newsSpotted by Locals

Leuk nieuw initiatief. En wij zijn al gespot! Spotted by Locals

Het Martyrium

U vindt ons op loopafstand van het Concertgebouw en het Museumplein. Ideaal dus om, als u voor een concert of een bezoek aan het Stedelijk, het Van Gogh of het Rijksmuseum in Amsterdam bent, de dag af te sluiten met ouderwets grasduinen in een heerlijke boekhandel. De trams van en naar de stations Amsterdam Centraal (lijn 5), Amsterdam Amstel (lijn 12) en Amsterdam Zuid-WTC (lijn 5) stoppen voor de deur (halte Roelof Hartplein)! Alle boeken die op onze website worden vermeld zijn bestelbaar via onze WEBSHOP, waar u zowel nieuwe boeken als onze vertrouwde ramsjaanbiedingen vindt.

Facebook

Volg ons op Facebook: we zijn actief, en er valt altijd wel iets te beleven.

 

2 Comments

 1. Ch.W. le Rûtte
  January 8, 2016

  Wat een ongelofelijk leuke actie dit overzicht van “jullie boeken”.
  Veel dank

  Reply
 2. Annemieke Bieringa
  March 16, 2016

  Dag, van harte gefeliciteerd met jullie vermelding in de top 3 van leukste boekhandels van Amsterdam, zoals uitgeroepen door de lezers van Het Parool.
  Voor ons staan jullie overigens altijd al op nummer 1!
  Eveline, Annemieke en Willemijn Kuperus

  Reply

Leave a Reply

Visit Us On Facebook