Een van de 15 beste boekhandels van Nederland - NRC

Van Baerlestraat 170-172
1071 BH Amsterdam

E-mail: contact@hetmartyrium.nl|
Telefoon: 0206732092

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 – 18:00 uur
Zaterdag: 09:00 – 18:00 uur
Zondag 12:00 – 17:00 uur

Op feestdagen zijn wij gesloten,
tenzij anders aangegeven

 

 

‘Ik heb bij jullie altijd het gevoel alsof ik in een snoepwinkel ben beland’

 

openingstijdenZaterdag langer open

Vanaf 3 oktober zijn wij op de zaterdagen tot 18.00 uur geopend

KBW_LOGOS-01

Woensdag aanstaande begint de Kinderboekenweek. Het thema is dit jaar Natuur, wetenschap en techniek, onder het motto Raar maar waar. En het belooft een heel bijzondere editie te worden, met een vrolijk, spannend en grappig boek van Simon van der Geest als geschenk – Per ongelukt kreeg vier bolletjes in de NRC en een mooie bespreking in Trouw – en een prachtig prentenboek van Mies van Hout, Speeltuin, waarover Trouw afgelopen zaterdag schreef: ‘Mies van Hout overtreft zichzelf met dit boek’. Per ongelukt krijgt u gratis bij aankoop van tenminste € 10,00 aan kinderboeken, Speeltuin is te koop voor slechts € 5,00. De bekroonde boeken van dit jaar vindt u hier.
Onze winkel en de etalages liggen tijdens de Kinderboekenweek vol met nieuwe boeken rond het thema, nieuwe lees-en prentenboeken en met boeken die wij zelf heel erg de moeite waard vinden. Tot woensdag!

MaandvandegeschiedenisDe Maand van de Geschiedenis
Oktober 2015 is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar met het thema Tussen Droom & Daad. We gaan op zoek naar de dromers, daders, dromen en daden van weleer. Van memorabele speeches als Ich Bin ein Berliner en Yes we can tot helden als Mandela, Ghandi en King. Nederland wordt in oktober overspoeld met speciale tentoonstellingen, lezingen, festivals, rondleidingen, muziek- en theatervoorstellingen. Bekijk het programma en ontdek wat er bij jou in de buurt te doen is!

Het essay van Maand van de Geschiedenis is getiteld Droom en Daad, en werd geschreven door Ahmed Aboutaleb.

In dit essay stelt de burgemeester van Rotterdam dat we veel kunnen leren van zowel de dromers als de doeners.Van de mensen met een ideaal én van de mensen die hun idealen omzetten in daden. We kunnen veel opsteken van de grote denkers uit onze geschiedenis, denk aan Aristoteles, Erasmus en Bayle, maar minstens zoveel van Rotterdammers die onder zware omstandigheden tijdens de Tweede Wereldoorlog zich ingezet hebben voor hun medemensen. Mensen met moed, doorzettingsvermogen en opofferingsgezindheid. De boodschap van Aboutaleb is: we kunnen elkaar helpen de weg te vinden, want de weg van dromen naar daad is de weg van ‘ik’ naar ‘wij’. Van de ‘ik’ die vaak machteloos is tegen de grote problemen, naar de ‘wij’ die veel wegen opent. Het essay is de hele maand oktober voor 2,95 te koop.

NRC Ramsjladder 2 oktober

slijperBart Slijper: In dit gevreesd gemis. Het leven van Willem Kloos

Slijper, die eerder een geprezen biografie van dichter J.C. Bloem afleverde, schetst in dit werk, dat door deze krant een “biografisch boek” werd genoemd en dus geen ‘biografie’, voornamelijk een beeld van de Tachtiger als de geweigerde geliefde van twee andere dichters, namelijk Jacques Perk en Albert Verwey.

Gebonden, Bert Bakker 2012, 325 blz., van € 24,95 voor € 8,00 Kopen

shortoRussell Shorto: Amsterdam. A History of the World’s Most Liberal City

Shorto houdt van Amsterdam, de stad waar hij zelf bijna tien jaar woonde wordt door hem de ‘meest vrijzinnige stad ter wereld’ genoemd. In dit boek wil Shorto vooral aantonen dat het oude Amsterdam de bakermat van het liberalisme is, de stad waar in de 16de eeuw voor het eerst individuele vrijheid en tolerantie ontstonden. De recente Amsterdamse geschiedenis krijgt minder ruimte.

Pocket, Abacus, 2013, 406 pagina’s, van € 17,50 voor € 6,00 Kopen

 

Uit de ramsjladder van vorige week:

large_839293002_bellVirginia Woolf & Quentin Bell: The Charleston Bulletin Supplements 

‘De verzamelde komische feuilletons die Woolf in haar beste romanjaren schreef voor een krantje dat werd gerund door twee neefjes van haar. Ze schrijft op lichte toon over familie-aangelegenheden en drijft de spot met onder andere de leden van de Bloomsbury Group. Met tekeningen van neefje Quentin Bell.’ (Sebastiaan Kort, NRC)

Gebonden, British Library 2013, 135 blz., van €20,- voor €8,- Kopen

NB Dit boek is tijdelijk uitverkocht! Naar verwachting zal het eind oktober weer beschikbaar zijn. U kunt alvast een bestelling plaatsen. Bestelde exemplaren worden verstuurd zodra de nieuwe zending binnen is (of u ontvangt een afhaalbericht).

 

Joost Zwagerman, 1963 – 2015

joost

Toen ik vanochtend het stapeltje Volkskranten pakte om in het krantenrek te leggen zag ik de foto. Veel te groot voor een prijs, flitste het door mijn hoofd. Het zal niet waar zijn. Het was waar. Zelfmoord. Ik ben achter in het kantoor gaan zitten en heb het vreselijke nieuws een tijdje op me laten inwerken. Ik had gisteren nog aan hem gedacht, toen ik bij toeval, vanwege een wisselstoring, met de trein in Haarlem was beland, op weg van Gent naar huis.
Beelden kwamen op, veel beelden. Joost als vaste klant, Joost als vader op het schoolplein, Joost op de tv, Joost als kunstliefhebber – hij keek zoals ik, of zoals ik graag had gewild. We deelden een grote bewondering voor Bernard Dewulf, de Vlaamse kunstrecensent – , Joost als curator en recensent – van o.a. mijn boek. Nou ja, dat van mijn uitgeverij. Een mooie recensie, erg fijn – , Joost op ‘ons’ filmpje, dat op de website staat, Joost als muziekliefhebber, Joost als schrijver, altijd bereid om zijn boeken te signeren, zelfs tijdens een kort bezoekje in ‘zijn’ Boekenweek, Joost als boekhouder – hij vergat nooit een bonnetje te vragen.
Maar vooral Joost als boekengek, een ander woord is er niet. Hij was, jaren geleden al, een van de eerste voorvechters van ‘het vinden wat je niet zoekt’, het verrassingselement dat een boekhandel écht goed maakt.
En altijd, altijd was er bij mij dat gevoel dat je niet te dichtbij mocht komen. Dat hij je een beetje op afstand hield.
Die afstand is nu te groot geworden. (Dirk)

Interview met Joost Zwagerman

Bekijk het interview met Joost Zwagerman, dat in onze winkel werd opgenomen, waarin hij een warm pleidooi houdt voor de betere boekhandel.

newsSpotted by Locals

Leuk nieuw initiatief. En wij zijn al gespot! Spotted by Locals

Het Martyrium

U vindt ons op loopafstand van het Concertgebouw en het Museumplein. Ideaal dus om, als u voor een concert of een bezoek aan het Stedelijk, het Van Gogh of het Rijksmuseum in Amsterdam bent, de dag af te sluiten met ouderwets grasduinen in een heerlijke boekhandel. De trams van en naar de stations Amsterdam Centraal (lijn 5), Amsterdam Amstel (lijn 12) en Amsterdam Zuid-WTC (lijn 5) stoppen voor de deur (halte Roelof Hartplein)! Alle boeken die op onze website worden vermeld zijn bestelbaar via onze WEBSHOP, waar u zowel nieuwe boeken als onze vertrouwde ramsjaanbiedingen vindt.

Facebook

Volg ons op Facebook: we zijn actief, en er valt altijd wel iets te beleven.

Leave a Reply

Check Our FeedVisit Us On Facebook