Een van de 15 beste boekhandels van Nederland - NRC

Openingstijden-normaal

Openingstijden-normaal

Van Baerlestraat 170-172 (tram 5 stopt voor de deur)
1071 BH Amsterdam

E-mail: contact@hetmartyrium.nl|
Telefoon: 020 – 6732092

Openingstijden

Let op: in de maand augustus zijn wij op zaterdag geopend tot 17.00 uur.
Maandag t/m vrijdag: 09:00 – 18:00 uur
Zaterdag: 09:00 – 17:00 uur
Zondag 12:00 – 17:00 uur

Op feestdagen zijn wij gesloten,
tenzij anders aangegeven

 

‘Independent bookshops? What a terrifying thought! Go into a bookshop and anything could happen to you. You could be educated, informed, inspired, transformed, terrified, amused… you might come out a completely different person to the one you went in as. It happened to me. You have been warned.’

(Sally Nicholls, schrijver)


 

Zomertijd/Vakantietijd

In de maand augustus zijn wij op zaterdag geopend tot 17.00 uur.


NRC Ramsjrubriek 18-8-2017

William Finnegan: Barbarian Days. A Surfing Life

De Amerikaanse journalist William Finnegan, verbonden aan de New Yorker, won vorig jaar de Pulitzer Prize in de categorie biografie en autobiografie voor dit boek over zijn levenslange verslingerdheid aan het surfen. Waar buitenstaanders in het surfen misschien een sport zien, daar ziet Finnegan het als “een prachtige verslaving, een gevaarlijke vrijetijdsbesteding, een manier van leven”. Wereldwijd zocht hij de “perfecte golf”. Hij vond hem in de buurt van Fiji.

Gebonden, Penguin Press 2015, 450 blz., van €27,95 voor €10,- Kopen

Philip Glass: Words Without Music

In deze memoir schrijft componist Philip Glass (1937) o.a. over zijn jeugd in Baltimore, de invloed die de vele reizen door India op zijn muziek hebben gehad en de baantjes (loodgieter, taxi-chauffeur) die hij moest aannemen omdat hij pas relatief laat iets met zijn muziek begon te verdienen. Deze krant (Boeken, 22-5-2015) noemde het boek “bij vlagen interessant, opvallend ijdel en vaak afstandelijk” en prees vooral de passages over de muziek.

Gebonden, Liveright 2015, 420 blz., van €25,50 voor €10,- Kopen

 


NRC Ramsjrubriek 11-8-2017

Janneke Vreugdenhil: Comfort food
Janneke Vreugdenhil, de culinaire journaliste van deze krant die “van haar moeder leerde koken en van haar vader leerde eten”, deelt in dit boek de 124 gerechten die ze kwalificeert als “comfort food”, waarmee ze doelt op voedsel dat troost en verwarmt. Gehaktbrood. Uiensoep. Ratatouille. Een compleet hoofdstuk “Chocoholica”. In begeleidende tekstjes geeft Vreugdenhil (vaak autobiografisch) reliëf aan de recepten.

Dit boek is inmiddels UITVERKOCHT. Bestellen is helaas niet meer mogelijk.


NRC Ramsjrubriek 4-8-2017

James Clifton en Leslie M. Scattone: The Plains of Mars, European War Prints, 1500-1825
De meest polemische en tegelijk mooiste titel (‘De slagvelden van Mars’!) uit alle ramsjrubrieken van dit boekenseizoen is te vinden op een boek met tekeningen en prenten over de oorlogen die tussen 1500 en 1825 op het Europese continent werden gevoerd. De ruim zeventig gepresenteerde afbeeldingen dienden diverse doeleinden: ze moesten het strijdgewoel bejubelen, van een kanttekening voorzien of herdenken en werden gemaakt door klinkende namen als Dürer en Hogarth.

Gebonden, Yale University Press 2009, 253 blz., van €85,- voor €29,95 Kopen


NRC Ramsjrubriek 7-7-2017

Sarah C. Bancroft e.a.: Richard Diebenkorn
‘Richard Diebenkorn (1922-1993) was een Amerikaanse schilder wiens oeuvre wel gerekend tot de lyrische abstractie. Dit boek, uitgegeven naar aanleiding van een expositie in Londen, geeft met zestig afbeeldingen van zijn werk een goede indruk van de artistieke ontwikkeling die Diebenkorn in veertig jaar schilderen en tekenen doormaakte. Grofweg ging het van abstract naar figuratief, en terug naar abstract. Inclusief levensschets.’ (Sebastiaan Kort, NRC)

Gebonden, Harry N. Abrams 2015, 190 blz., van €60,- voor €20,- Kopen

LET OP: DEZE TITEL IS TIJDELIJK UITVERKOCHT. U kunt alvast een bestelling plaatsen; levering zal plaatsvinden in het najaar. 


 Onze vakantietips

 

De vakantie komt eraan. Hét moment om, lekker onderuitgezakt op uw luie stoel, een glaasje wijn binnen handbereik, te beginnen in een van de prachtige boeken die wij u van harte hebben aanbevolen.
Zoals elk jaar hebben wij een selectie gemaakt van boeken die absoluut in uw koffer, kofferbak, rugzak of boekendoos mee moeten naar uw vakantiebestemming. Spannende, meeslepende, overrompelende, verrassende en ontroerende boeken, die wij met heel veel plezier hebben gelezen, en die u een onvergetelijke vakantie zullen bezorgen.
Ze liggen momenteel prominent in onze etalage en in onze winkel!


NRC Ramsjrubriek 7-7-2017

Agnes Sire e.a. : Howard Greenberg Collection

‘De New Yorkse galeriehouder Howard Greenberg bezit een bijzondere fotocollectie, met werken van Henri Cartier-Bresson, Lewis Hine en Dorothea Lange. In dit stijlvolle boek staat een deel van zijn collectie, zoals ‘Man at Lunch’, de beroemde foto met de lunchende bouwvakkers op het geraamte van het Rockefeller Centre in aanbouw.’ (Sebastiaan Kort, NRC)

Gebonden, Steidl, 2014, 222 blz., van €38,00 voor €12,50 Kopen


NRC Ramsjrubriek 30-6-2017

Pamela Katz: The Partnership. Brecht, Weill, Three Women, and Germany on the Brink

‘Vanwege Die Dreigroschenoper (1928) en Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (1930) zijn Bertold Brecht en Kurt Weill tezamen verantwoordelijk voor enkele vernieuwende, klassieke theaterwerken, maar de twee waren in feite tegenpolen. Dit boek concentreert zich op hun broze artistieke verbond, waarbij ook veel aandacht wordt besteed aan de drie vrouwen die het duo omringden: de actrices Lotte Lenya en Helene Weigel en de schrijfster Elisabeth Hauptmann.’ (Sebastiaan Kort, NRC)

Doubleday 2015, 470 blz., van €30,- voor €10,- Kopen


NRC Ramsjrubriek 23-6-2017

Edmund de Waal: The White Road 

‘Keramist Edmund de Waal werd beroemd als schrijver van zijn familiegeschiedenis, De haas met de amberkleurige ogen. Dit boek handelt over het materiaal waarmee hij al zijn kunst maakt: wit porselein. “Porselein is een magisch materiaal”, aldus De Waal in deze krant (Boeken, 17-10-2015). “Het is doorzichtig, het weegt bijna niets, het is eerder glas dan aardewerk en het heeft een duizend jaar oude geschiedenis vol geheimen en schandalen.”’
(Sebastiaan Kort, NRC)

Gebonden, Farrar, Straus & Giroux 2015, 400 blz., van €27,- voor €10,- Kopen Deze titel is momenteel uitverkocht. Nieuwe voorraad wordt verwacht in september


Bloomsbury

blooms Sinds begin dit jaar heeft boekhandel het Martyrium een prachtige afdeling met boeken over Bloomsbury. Sinds november vorig jaar verschijnt – onregelmatig –een Bloomsbury Bulletin op Facebook. Wilt u op de hoogte worden gehouden van onze nieuwe Bloomsbury-titels?

Mail ons: contact@hetmartyrium.nl, of laat uw gegevens achter in de winkel.


2016: geen plastic in zee, neem uw eigen tasje mee.

cosmicPer 1 januari 2016 mogen winkeliers in Nederland geen gratis plastic tas meer meegeven aan hun klanten. Vandaar dat wij hebben besloten met ingang van deze datum € 0,20 te vragen voor onze plastic tasjes. Hier vindt u meer gedetailleerde informatie over deze regeling.

Als klant van het Martyrium weet u dat wij al jaren een ontmoedigingsbeleid voeren op het gebied van plastic tasjes, onder het motto: Plastic is Soo Last Year. We gebruiken samen namelijk zo’n 3 miljard tassen per jaar, gemiddeld 170 tassen per persoon. Deze verdwijnen vaak in de afvalbak, op straat of in zee. Als plastic in de natuur komt, is dit slecht voor mens en dier. Dat wist u natuurlijk ook al. Wat u wellicht niet weet is dat het probleem inmiddels zo groot is dat het tijd is onze verantwoordelijkheid te nemen, en ons gedrag in dit opzicht drastisch te veranderen. Dat is moeilijk, want we zijn nu eenmaal gewoontedieren. En toch, als u ‘s ochtends een van onze tasjes bij u steekt – u weet, ze zijn bijzonder stevig en daarom makkelijk te hergebruiken – zou dat al enorm schelen. Bovendien bespaart u zo, uitgaande van die 170 tassen per persoon, per jaar, € 34,- op jaarbasis. Toevallig net het bedrag dat u had willen besteden aan die onlangs verschenen biografie, of die prachtige catalogus bij de tentoonstelling in het Gemeentemuseum.

Fijn dat u meedoet.


 Gewijzigde openingstijden zaterdag

openingstijden

Vanaf 1 januari zijn wij op de zaterdagen tot 17.30 uur geopend

newsSpotted by Locals

Leuk nieuw initiatief. En wij zijn al gespot! Spotted by Locals


 Het Martyrium

U vindt ons op loopafstand van het Concertgebouw en het Museumplein. Ideaal dus om, als u voor een concert of een bezoek aan het Stedelijk, het Van Gogh of het Rijksmuseum in Amsterdam bent, de dag af te sluiten met ouderwets grasduinen in een heerlijke boekhandel. De trams van en naar de stations Amsterdam Centraal (lijn 5), Amsterdam Amstel (lijn 12) en Amsterdam Zuid-WTC (lijn 5) stoppen voor de deur (halte Roelof Hartplein)! Alle boeken die op onze website worden vermeld zijn bestelbaar via onze WEBSHOP, waar u zowel nieuwe boeken als onze vertrouwde ramsjaanbiedingen vindt.


Facebook

Volg ons op Facebook: we zijn actief, en er valt altijd wel iets te beleven.

2 Comments

 1. Ch.W. le Rûtte
  January 8, 2016

  Wat een ongelofelijk leuke actie dit overzicht van “jullie boeken”.
  Veel dank

  Reply
 2. Annemieke Bieringa
  March 16, 2016

  Dag, van harte gefeliciteerd met jullie vermelding in de top 3 van leukste boekhandels van Amsterdam, zoals uitgeroepen door de lezers van Het Parool.
  Voor ons staan jullie overigens altijd al op nummer 1!
  Eveline, Annemieke en Willemijn Kuperus

  Reply

Leave a Reply

Visit Us On Facebook