Een van de 15 beste boekhandels van Nederland - NRC

Van Baerlestraat 170-172 (tram 5 stopt voor de deur)
1071 BH Amsterdam

E-mail: contact@hetmartyrium.nl|
Telefoon: 0206732092

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 – 18:00 uur
Zaterdag: 09:00 – 17:00 uur (in de zomermaanden)
Zondag 12:00 – 17:00 uur

Op feestdagen zijn wij gesloten,
tenzij anders aangegeven

 

 

‘Book people are nice people and bookshops
have become more than a place to buy books.
In many small communities they are a valuable social hub
for likeminded folks. But don’t forget to buy a book too!’
(Grayson Perry, kunstenaar)

 

NRC Ramsjladder 26 augustus

Patakingtricia Allmer & John Sears: Taking Shots. The Photography of William S. Burroughs.

‘Taking Shots’ is natuurlijk een toepasselijke titel voor een boek waarin het fotografisch oeuvre is samengebracht van de schrijver die ooit zijn eigen vrouw doodschoot. De beroemde techniek die Burroughs’ voor het schrijven hanteerde, de zogenaamde ‘cut-up-techniek’ (tegenwoordig zouden we het ‘knippen en plakken’ noemen), hanteerde hij ook bij het fotograferen. En dan spreken we over een collage. Desalniettemin een mooi boek, met kiekjes van kennissen en vrienden, maar ook met een rubriek die ‘Pattern Recognition’ heet en waarmee Burroughs laat zien dat hij oog had voor patronen, in zowel de architectuur als de media. (Sebastiaan Kort, NRC)

Gebonden, Prestel 2014, 160 blz., van €40,- voor €9,95 Kopen

NRC Ramsjladder 5 augustus

otterloNiek Nelissen: Willem van Otterloo. Een dirigentenloopbaan

‘Fikse biografie over dirigent/componist/cellist Willem van Otterloo (1907-1978), een man over wie je (Boeken, 23-4-2010) “een gelikte Hollywood-biopic kunnen maken” vanwege zijn “liefde voor snelle auto’s, zijn overspelige natuur, de passie voor goede wijn en schilderijen, de botsing van vormelijkheid en autoriteit met de veranderende mores van de jaren zestig en zeventig”. Zijn vurige liefde voor muziek zorgt ervoor dat je Van Otterloo toch nog sympathiek gaat vinden. Of nóg sympathieker. Het ligt er maar net aan hoe u over bon-vivants denkt.’ (Sebastiaan Kort, NRC)

Gebonden, Van Gruting 2009, 629 blz., van € 39,90 voor € 12,50 Kopen

 

NRC Ramsjladder 29 juli

abbottGaëlle Morel e.a.: Berenice Abbott

‘De in 1991 overleden Berenice Abbott is zestig jaar lang als fotografe actief geweest. De Franse fotograaf Eugène Atget was van grote invloed op haar werk. Dit mooie boek, dat samengesteld werd naar aanleiding van een overzichtstentoonstelling, geeft een indruk van Abbotts brede belangstelling: ze legde wetenschappelijke experimenten vast, maar ook stadskruispunten, stalen gebouwconstructies en ze maakte portretten (van bijvoorbeeld James Joyce en Djuna Barnes).’ (Sebastiaan Kort, NRC)

Paperback, Yale University Press 2012, 224 blz., van € 50,- voor € 17,50 Kopen

 

NRC Ramsjladder 22 juli

operaCaroline Abbate & Roger Parker: A History of Opera. The Last 400 Years

‘Met dit lijvige boek hebben de auteurs, als hoogleraar verbonden aan Harvard University en aan King’s College London, beoogd een nieuw standwaardwerk af te leveren over het theatergenre dat veelal in verband wordt gebracht met “onbetaalbaar” en “onrealistisch”. De geschiedenis van de opera bestrijkt vierhonderd jaar, en hierin behandelen Abbate en Parker primair de muziek en de muzikale ontwikkeling – de geschiedenis van operahuizen en de financiële ondersteuning negeren ze goeddeels.’ (Sebastiaan Kort, NRC)

Gebonden, Allen Lane 2012, 604 blz., van € 42,60 voor € 17,50 Kopen

 

NRC Ramsjladder 15 juli

andriessenAnnemieke Hoogenboom e.a. (red.): De wereld van Christiaan Andriessen. Amsterdamse dagboektekeningen 1805-1808

‘Een prachtig boekje met daarin een selectie van honderd tekeningen uit het ‘getekende dagboek’ dat de Amsterdamse beeldend kunstenaar en tekenleraar Christiaan Andriessen begin negentiende eeuw bijhield. De tekeningen zijn voorzien van toelichtende teksten; sociolinguïst Jan Stroop schrijft iets over het taalgebruik van Andriessen.’ (Sebastiaan Kort, NRC)

Gebonden, Thoth 2008, 127 blz., van € 22,50 voor € 8,- Dit boek is momenteel op. U kunt reserveren (contact@hetmartyrium.nl) 

 

hawkHelen Macdonald: H is for Hawk

‘“Een ongekend oprecht verslag van MacDonalds rouwproces en de zware weg naar het havikierschap”. Dit zei de jury van de Samuel Johnson Prize for Non-Fiction twee jaar terug over het prijswinnende H is for Hawk. Het boek is een autobiografie waarin MacDonald beschrijft hoe ze zich na de dood van haar vader toelegt op het trainen van een havik. Groeide uit tot een bestseller in het Verenigd Koninkrijk.’ (Sebastiaan Kort, NRC)

Gebonden, Grove Press 2014, 300 blz., van € 26,- voor € 10,- Kopen

 

tuymans
Nieuw in ons assortiment: prints van de Vlaamse uitgeverij Ludion

Eerder hadden we al de editie ‘Cherish’ bij het fotoboek van Robin de Puy. Die is inmiddels helemaal uitverkocht.
Nu hebben we een ongelofelijk mooie originele zeefdruk, Orchid, van Luc Tuymans, op BFK Rives 250 g lompenhoudend, handgeschept papier. Oplage 80 exemplaren, gesigneerd. Blad: 73,5 cm hoog en 56 cm breed. Beeld: 56,5 cm hoog en 43,5 cm breed. Gedrukt in Antwerpen, Tubbax onder leiding van Roger Vandaele, in 10 drukgangen.  Prijs € 3500,- (zichtexemplaar in de winkel)

 

NRC Ramsjladder 24 juni

fotoboekFrits Gierstberg & Rick Suermondt: Het Nederlandse fotoboek

‘Met dit boek bloemlezen de samenstellers als het ware het Nederlandse fotoboek: uit de meest aansprekende fotoboeken die na WO II verschenen drukten ze enkele foto’s af, begeleid door korte teksten. Zo komen o.a. Ed van der Elskens Jazz (1959) voorbij, Anton Corbijns Famouz photopgraphs (1989) en Sanne Sannes Oog om oog (1964). In dit op thema ingedeelde werk worden zo in totaal 124 boeken behandeld.’  (Sebastiaan Kort, NRC)

Gebonden, NAi Uitgevers 2012, 240 blz., van € 49,90 voor € 12,50 Kopen

Bloomsbury

blooms
Sinds begin dit jaar heeft boekhandel het Martyrium een prachtige afdeling met boeken over Bloomsbury. Sinds november vorig jaar verschijnt – onregelmatig –een Bloomsbury Bulletin op Facebook. Wilt u op de hoogte worden gehouden van onze nieuwe Bloomsbury-titels? Mail ons: contact@hetmartyrium.nl, of laat uw gegevens achter in de winkel.

 

 

 

De mooiste boeken van 2015

mooiste boeken 2015Benieuwd naar wat wij de mooiste boeken van 2015 vonden?
Kom naar de winkel en haal onze brochure met de titels die wij,
Anneke, Dirk, Isabella, Marieke, Susanne en Trees het allerbeste vonden.
Of klik hier voor de digitale versie.

 

 

 

2016: geen plastic in zee, neem uw eigen tasje mee.

cosmicPer 1 januari 2016 mogen winkeliers in Nederland geen gratis plastic tas meer meegeven aan hun klanten. Vandaar dat wij hebben besloten met ingang van deze datum € 0,20 te vragen voor onze plastic tasjes. Hier vindt u meer gedetailleerde informatie over deze regeling.

Als klant van het Martyrium weet u dat wij al jaren een ontmoedigingsbeleid voeren op het gebied van plastic tasjes, onder het motto: Plastic is Soo Last Year. We gebruiken samen namelijk zo’n 3 miljard tassen per jaar, gemiddeld 170 tassen per persoon. Deze verdwijnen vaak in de afvalbak, op straat of in zee. Als plastic in de natuur komt, is dit slecht voor mens en dier. Dat wist u natuurlijk ook al. Wat u wellicht niet weet is dat het probleem inmiddels zo groot is dat het tijd is onze verantwoordelijkheid te nemen, en ons gedrag in dit opzicht drastisch te veranderen. Dat is moeilijk, want we zijn nu eenmaal gewoontedieren. En toch, als u ‘s ochtends een van onze tasjes bij u steekt – u weet, ze zijn bijzonder stevig en daarom makkelijk te hergebruiken – zou dat al enorm schelen. Bovendien bespaart u zo, uitgaande van die 170 tassen per persoon, per jaar, € 34,- op jaarbasis. Toevallig net het bedrag dat u had willen besteden aan die onlangs verschenen biografie, of die prachtige catalogus bij de tentoonstelling in het Gemeentemuseum.

Fijn dat u meedoet.

Gewijzigde openingstijden zaterdag

openingstijden

Vanaf 1 januari zijn wij op de zaterdagen tot 17.30 uur geopend

 

 

newsSpotted by Locals

Leuk nieuw initiatief. En wij zijn al gespot! Spotted by Locals

Het Martyrium

U vindt ons op loopafstand van het Concertgebouw en het Museumplein. Ideaal dus om, als u voor een concert of een bezoek aan het Stedelijk, het Van Gogh of het Rijksmuseum in Amsterdam bent, de dag af te sluiten met ouderwets grasduinen in een heerlijke boekhandel. De trams van en naar de stations Amsterdam Centraal (lijn 5), Amsterdam Amstel (lijn 12) en Amsterdam Zuid-WTC (lijn 5) stoppen voor de deur (halte Roelof Hartplein)! Alle boeken die op onze website worden vermeld zijn bestelbaar via onze WEBSHOP, waar u zowel nieuwe boeken als onze vertrouwde ramsjaanbiedingen vindt.

Facebook

Volg ons op Facebook: we zijn actief, en er valt altijd wel iets te beleven.

 

2 Comments

 1. Ch.W. le Rûtte
  January 8, 2016

  Wat een ongelofelijk leuke actie dit overzicht van “jullie boeken”.
  Veel dank

  Reply
 2. Annemieke Bieringa
  March 16, 2016

  Dag, van harte gefeliciteerd met jullie vermelding in de top 3 van leukste boekhandels van Amsterdam, zoals uitgeroepen door de lezers van Het Parool.
  Voor ons staan jullie overigens altijd al op nummer 1!
  Eveline, Annemieke en Willemijn Kuperus

  Reply

Leave a Reply

Visit Us On Facebook