Een van de 15 beste boekhandels van Nederland - NRC

Openingstijden

Openingstijden

Van Baerlestraat 170-172 (tram 5 stopt voor de deur)
1071 BH Amsterdam

E-mail: contact@hetmartyrium.nl|
Telefoon: 020 – 6732092

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 – 18:00 uur
Zaterdag: 09:00 – 17:30 uur
Zondag 12:00 – 17:00 uur

Op feestdagen zijn wij gesloten,
tenzij anders aangegeven

 

‘Independent bookshops? What a terrifying thought! Go into a bookshop and anything could happen to you. You could be educated, informed, inspired, transformed, terrified, amused… you might come out a completely different person to the one you went in as. It happened to me. You have been warned.’

(Sally Nicholls, schrijver) 

 


 

Uitverkoop!!

uitverkoop

Onze jaarlijkse uitverkoop start op zaterdag 13 januari om 9.00 uur, en wordt net als vorig jaar in de winkel gehouden.
De uitverkoop duurt tot en met vrijdag 19 januari.

 


 

Een nieuw Martyrium


Tot onze grote vreugde kunnen wij u meedelen dat de boekhandel per 1 december jongstleden in andere handen is overgegaan. De nieuwe eigenaar is Leon Verschoor. Leon is afkomstig uit het boekenvak; hij heeft jarenlang een leidinggevende functie bekleed bij boekhandel Scheltema.

Voor het Martyrium betekent dit dat wij kunnen doorgaan als zelfstandige en een tikkeltje eigenzinnige boekhandel.

Toch gaat er wel íets veranderen: Dirk Meuleman heeft besloten het Martyrium op 1 januari aanstaande te verlaten. Na 13 jaar met veel plezier in deze fantastische boekhandel te hebben gewerkt, wil hij zich meer met zijn uitgeverij, Uitgeverij Walewein gaan bezighouden.

 


De mooiste boeken van 2017 (volgens het Martyrium)

Zojuist van de persen gerold: ons boekje met de beste boeken van het jaar.
U kunt uw exemplaar afhalen in de winkel, of digitaal doorbladeren, als u op het plaatje klikt (klik op de pijltjes om te bladeren).
En laat u ons vooral weten wat u de beste boeken van het jaar vond!

 


NRC Ramsjrubriek 12-01-2018

Tim Bryars & Tom Harper: A History of the 20th Century in 100 Maps

Natuurlijk werden ze nog volop gebruikt, maar op een of andere manier associeer je de twintigste eeuw niet gauw met landkaarten, dat is meer iets voor de tijd van Vasco da Gama en Columbus. De samenstellers van dit boek zijn er desalniettemin in geslaagd een heel fijn bladerboek samen te stellen waarin elk jaar uit die vorige eeuw gevat is in een kaart, zoals een overzicht van de Slag bij Gallipoli in 1915 of de plattegrond van het computerspel SImCity in 1989. Met enkele alinea’s commentaar per kaart.

DEZE TITEL IS INMIDDELS UITVERKOCHT

 

Wiel Kusters: Mijn versnipperd bestaan. Het leven van Kees Fens 1929-2008

Kees Fens was de belangrijkste naoorlogse literair criticus van Nederland. In de mooi gebonden uitgevoerde biografie zet schrijver, dichter en wetenschapper Wiel Kusters Fens neer als een hardwerkende, sociale klimmer die bij o.a. De Linie, De Tijd en De Volkskrant werkte. Volgens deze krant bevat het boek tal van interessante dingen, maar was het eindresultaat toch te pover, juist doordat de literatuur er wat bekaaid van af komt.

Gebonden, Athenaeum – Polak & Van Gennep 2014, 598 blz., van €39,99 voor €12,50 Kopen


 

NRC Ramsjrubriek 05-01-2018

Maira Kalman: Beloved Dog

Wat kan de hond voor een mens zijn? Tekenaar Maira Kalman somt het even op: je speelkameraadje, je anker, je muze, maar ook, dankzij het gezamenlijke wandelen, je “fresh-air companion”. Kalman, die al meerdere opmerkelijke boeken afleverde, verzamelde voor dit boek haar hondentekeningen, gebaseerd op haar ervaringen met of de aanblik van de honden die haar pad kruisten. Met een begeleidende, soms wat sentimentele, tekst. 

Gebonden, Penguin 2015, 150 blz., van €29,95 voor €10,-  Helaas is deze titel uitverkocht


NRC Ramsjrubriek 29-12-2017

Hugo Maertens & Herman Burssens: African Faces

Alhoewel Afrikaanse maskers in de westerse wereld veelal als artistieke objecten worden beschouwd, worden ze dat in Afrika zelf niet: daar hebben ze een concrete taak. Deze wijsheid valt te lezen in het voorwoord van dit imposante boek, waarin fotograaf Hugo Maertens en schrijver Herman Burssens op een spectaculair scherpe en intieme wijze inzoomen op 128 van die Afrikaanse maskers.
Elk masker is up-close van voor en van achter gefotografeerd.

Gebonden, Lannoo 2009, 336 blz., van €95,- voor €29,90 Kopen


NRC Ramsjrubriek 22-12-2017

Sam & Sam Clark: Morito

Echtelieden Samantha en Samuel Clark zijn de uitbaters van Moro, een hip, succesvol restaurant met een Arabisch-Spaanse keuken in de Londense wijk Clerkenwell. In hun vierde kookboek delen ze recepten voor tapas en mezze, opgedeeld in categorieën als eieren en zuivel, groenten en vis, en leert u om zelf labneh en harissa te maken. Da’s best eenvoudig eigenlijk.

Gebonden, Kosmos 2015, 289 blz., van €34,99 voor €15,- Kopen

 


NRC Ramsjrubriek 15-12-2017

Pieter Boskma: Altijd weer dit leven

Voor deze elf jaar geleden verschenen bloemlezing koos Joost Zwagerman de in zijn ogen beste gedichten uit de twaalf bundels die dichter (en vriend) Pieter Boskma tot dat moment publiceerde, van QUEST uit 1987 tot en met Puur uit 2004. Zwagerman selecteerde met gretige hand; uit sommige bundels koos hij wel meer dan twintig verzen. Ook schreef hij een (doorwrocht) nawoord over Boskma’s oeuvre.

Gebonden, Prometheus 2006, 376 blz., van €35,- voor €12,50 Kopen

 


NRC Ramsjrubriek 8-12-2017

Neil MacGregor: Shakespeare’s rusteloze wereld 

Verzorgd boek waarin de auteur, die al eerder een historisch werk schreef aan de hand van honderd objecten, de dramatische wereld van William Shakespeare oproept door twintig objecten te beschrijven die cruciaal waren voor de late zestiende en de vroege zeventiende eeuw. De revue passeren o.a. een medaille van ontdekkingsreiziger Francis Drake en een boek uit 1624 waarin de moordaanslagen op Britse gezagsdragers zijn geboekstaafd.

Gebonden, Hollands Diep, 2016, van €  24,99 voor €8,00 Kopen

 


NRC Ramsjrubriek 1-12-2017

Susan Butler: Roosevelt en Stalin

Susan Butler bezorgde eerder een boek waarin de meer dan 300 aan brieven die Roosevelt en Stalin aan elkaar richtten samen waren gebracht. Dit boek ligt in het verlengde er van, want in dit ‘portret van een partnerschap’ ontvouwt ze hoe de leider van de VS en die van de Sovjet-Unie zich in de aanloop naar en tijdens WOII genoodzaakt zagen toenadering tot elkaar te zoeken en samen te werken. Butler baseert zich op eerdergenoemde brieven, maar ook op Russische en Amerikaanse archieven.

Paperback, Hollands Diep 2015, 675 blz., van €39,99 voor €15,- Kopen

 


 

Bloomsbury

blooms Sinds begin dit jaar heeft boekhandel het Martyrium een prachtige afdeling met boeken over Bloomsbury. Sinds november vorig jaar verschijnt – onregelmatig –een Bloomsbury Bulletin op Facebook. Wilt u op de hoogte worden gehouden van onze nieuwe Bloomsbury-titels?

Mail ons: contact@hetmartyrium.nl, of laat uw gegevens achter in de winkel.

 


 

2016: geen plastic in zee, neem uw eigen tasje mee.

cosmicPer 1 januari 2016 mogen winkeliers in Nederland geen gratis plastic tas meer meegeven aan hun klanten. Vandaar dat wij hebben besloten met ingang van deze datum € 0,20 te vragen voor onze plastic tasjes. Hier vindt u meer gedetailleerde informatie over deze regeling.

Als klant van het Martyrium weet u dat wij al jaren een ontmoedigingsbeleid voeren op het gebied van plastic tasjes, onder het motto: Plastic is Soo Last Year. We gebruiken samen namelijk zo’n 3 miljard tassen per jaar, gemiddeld 170 tassen per persoon. Deze verdwijnen vaak in de afvalbak, op straat of in zee. Als plastic in de natuur komt, is dit slecht voor mens en dier. Dat wist u natuurlijk ook al. Wat u wellicht niet weet is dat het probleem inmiddels zo groot is dat het tijd is onze verantwoordelijkheid te nemen, en ons gedrag in dit opzicht drastisch te veranderen. Dat is moeilijk, want we zijn nu eenmaal gewoontedieren. En toch, als u ‘s ochtends een van onze tasjes bij u steekt – u weet, ze zijn bijzonder stevig en daarom makkelijk te hergebruiken – zou dat al enorm schelen. Bovendien bespaart u zo, uitgaande van die 170 tassen per persoon, per jaar, € 34,- op jaarbasis. Toevallig net het bedrag dat u had willen besteden aan die onlangs verschenen biografie, of die prachtige catalogus bij de tentoonstelling in het Gemeentemuseum.

Fijn dat u meedoet.


newsSpotted by Locals

Leuk nieuw initiatief. En wij zijn al gespot! Spotted by Locals

 


 Het Martyrium

U vindt ons op loopafstand van het Concertgebouw en het Museumplein. Ideaal dus om, als u voor een concert of een bezoek aan het Stedelijk, het Van Gogh of het Rijksmuseum in Amsterdam bent, de dag af te sluiten met ouderwets grasduinen in een heerlijke boekhandel. De trams van en naar de stations Amsterdam Centraal (lijn 5), Amsterdam Amstel (lijn 12) en Amsterdam Zuid-WTC (lijn 5) stoppen voor de deur (halte Roelof Hartplein)! Alle boeken die op onze website worden vermeld zijn bestelbaar via onze WEBSHOP, waar u zowel nieuwe boeken als onze vertrouwde ramsjaanbiedingen vindt.


Facebook

Volg ons op Facebook: we zijn actief, en er valt altijd wel iets te beleven.

3 Comments

 1. Ch.W. le Rûtte
  January 8, 2016

  Wat een ongelofelijk leuke actie dit overzicht van “jullie boeken”.
  Veel dank

  Reply
 2. Annemieke Bieringa
  March 16, 2016

  Dag, van harte gefeliciteerd met jullie vermelding in de top 3 van leukste boekhandels van Amsterdam, zoals uitgeroepen door de lezers van Het Parool.
  Voor ons staan jullie overigens altijd al op nummer 1!
  Eveline, Annemieke en Willemijn Kuperus

  Reply
 3. Atie Engel
  December 30, 2017

  Leon Verschoor: succescals nieuwe eigenaar van deze mooie boekhandel.
  En Dirk Meulema: succes met je uitgeverij.
  Voor heel Martyrium: een mooi 2018.

  Reply

Leave a Reply

Visit Us On Facebook