Een van de 15 beste boekhandels van Nederland - NRC

Boekhandel het Martyrium
Van Baerlestraat 170-172
1071 BH Amsterdam
020 – 6732092
contact@hetmartyrium.nl

Bereikbaar met tram 12 (vanaf Amsterdam CS en Amsterdam Amstel) en 5 (vanaf Station Zuid)

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 – 18:00 uur
Zaterdag: 09:00 – 17:30 uur
Zondag 12:00 – 17:00 uur

Op feestdagen zijn wij gesloten,
tenzij anders aangegeven

 

Presentatie ‘De rover’ van Robert Walser

donderdag 27 september

17.00 uur

Uitgeverij Koppernik nodigt u uit voor de presentatie van de roman De rover van Robert Walser. Arie Storm speecht en vertaler Machteld Bokhove leest voor uit het boek.

Der Räuber wordt allang niet meer gezien als het product van een geesteszieke, maar als een ‘Klassiker der Moderne’, door velen ook als Walsers meesterwerk, en inmiddels wordt algemeen erkend dat de structuur van het boek berust op een weldoordachte methode: Walser wilde de lezer een labyrint inlokken.

De rover is dan ook een uiterst eigenaardig en zeer uitdagend boek. Door zijn associatieve en discontinue vertelwijze is het risico groot dat de lezer al na een paar bladzijden het gevoel krijgt het spoor bijster te zijn. De verteller verandert voortdurend van thema, alle verhaallijnen worden vakkundig door elkaar gehusseld. Al in het tweede zinnetje van het boek luidt het: ‘Hierover later meer.’ Er zullen nog vele varianten daarop volgen, zoals deze uiterst vage belofte: ‘ik zal hier tamelijk zeker op terugkomen’, en bij menige belofte zal de lezer bedrogen uitkomen. Walser zelf: ‘Veel op deze pagina’s zal de lezer nog geheimzinnig voorkomen, wat wij zogezegd hopen, want als alles al zo open voor begrip klaarligt, zou u van de inhoud van deze regels gaan gapen.’

Meld u aan via contact@hetmartyrium.nl


NRC Ramsjrubriek 21-09-2018

Svetlana Alexievich: Secondhand Time

Dit wordt wel beschouwd als het magnum opus van de Wit-Russische schrijfster die  drie jaar terug de Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst nam. Secondhand Time (in het Nederlands vertaald als Het einde van de Rode mens) is een als een Griekse tragedie geschreven boek waarin Aleksijevitsj de levensverhalen samenbrengt van gewone mensen die leefden in de twintig jaar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. 

Gebonden, Random House 2016, 472 blz., van €34,95 voor €14,95 Kopen


Jans Ondaatje Rolls: The Bloomsbury Cookbook, Recipes for Life, Love and Art

Na jaren van enorme inzet en toewijding, gaat Trees ons, vanwege gezondsheidsredenen, helaas verlaten. Als inkoper Engelse literatuur heeft Trees altijd alle ‘nooks and crannies’ van het Angelsaksische boekenaanbod afgespeurd om er de mooiste Bloomsbury-uitgaven uit op te diepen. Die specialisatie culmineerde uiteindelijk in een heuse Bloomsbury-afdeling – de mooiste Bloomsbury-afdeling ter wereld, denken wij. Daarom nu als ramsj-aanbieding dit prachtig (op z’n Bloomsbury’s) geïllustreerde Bloomsbury Cookbook, bij wijze van saluut aan Trees. Dank je wel (we missen je nu al)!

Gebonden, Thames & Hudson, 384 blz., van 39,95 voor 15,- Kopen


NRC Ramsjrubriek 31-08-2018

Helen Rappaport: Caught in the Revolution

Deze krant (Boeken, 2-2-2017) was zeer te spreken over dit boek over de veranderende situatie in Petrograd anno 1917. Aan de hand van dagboeken, memoires en verslagen van westerse diplomaten en journalisten in de tsarenhoofdstad, schetst Rappaport de chaos van een revolutie.

Gebonden, St. Martin’s Press 2016, 430 blz., van €20,- voor €10,- Kopen

 

 


NRC Ramsjrubriek 24-08-2018

Carlo Rovelli: Seven Brief Lessons On Physics

Carlo Rovelli werd in deze krant getypeerd als ‘een vooraanstaand Italiaans theoretisch natuurkundige in het bezit van een fraaie pen’. In dit korte, maar zeer geprezen boekje neemt hij ‘mensen die weinig of niets afweten van de moderne wetenschap’ mee naar de frontlinies van de natuurkunde. De kwantumtheorie en de oerknal.

Gebonden, Riverhead Books 2016, 86 blz., van €19,95 voor €8,- Deze titel is uitverkocht


NRC Ramsjrubriek 27-07-2018 (niet in de krant, alleen op NRC.nl)

Bruno Apitz: Naakt onder wolven. Van de oorspronkelijke Oost-Duitse uitgave uit 1958 van deze roman werden tot 1990 in de DDR twee miljoen exemplaren verkocht. Naakt onder wolven is gesitueerd in concentratiekamp Buchenwald en is gecentreerd rondom een driejarige Joodse weesjongetje dat in maart 1945 met een laatste evacuatietransport het kamp wordt binnengebracht. In de nadagen van het kamp dus, want enkele weken later wordt Buchenwald bevrijd. Apitz was zelf een van de gedetineerden in Buchenwald en gebruikt het perspectief van het jongetje om te tonen hoe traag de tijd er verliep.

Gebonden, Cossee 2013, 369 blz., van €29,90 voor €8,- Kopen


NRC Ramsjrubriek 20-07-2018 (niet op papier, wel online)

Sarah Bakewell: At the Existentialist Café. Freedom, Being, and Apricot Cocktails

De Britse schrijfster Sarah Bakewell schreef eerder een biografie van Montaigne, maar buigt zich in dit werk over een heel andere tak van de filosofie: de existentialisten, bekend van/door o.a. Sartre en De Beauvoir. Bakewell verdiept zich in de oorsprong van deze stroming en laat zien hoe deze denkers tijdens de Tweede Wereldoorlog een rol speelden in het verzet. Ook beschrijft ze hoe het existentialisme van invloed was op feministen, antikolonialisten en studenten en gaat ze in op een aantal kwesties waar deze dwarse denkers zich destijds mee bezighielden. Kan de mens zelf bepalen wie hij is? Is hij in staat zichzelf te herscheppen? Ben ik mijn eigen vrijheid? De existentialisten wisten het. 

Gebonden, Other Press 2016, 440 blz., van €25,- voor €10,- Kopen


NRC Ramsjrubriek 13-07-2018


In dit opmerkelijke boek wordt aandacht besteedt aan een wel heel specifieke menselijke vaardigheid, namelijk het springen. Het bevat foto’s van de 197 “meest belangrijke en meest beroemde mensen van de twintigste eeuw” terwijl ze het aardse tijdelijk voor het luchtledige vervangen, en zo zien we zwart-wit-sprongen en hupjes van Jayne Mansfield, John Steinbeck en Richard Nixon. Opvallend: (bijna) iedereen lacht erbij.

Gebonden, Damiani 2015, 100 blz., van €35,- voor €15,- Kopen

 


NRC Ramsjrubriek 29-06-2018

Margo Jefferson: Negroland. A memoir.

De Amerikaanse hoogleraar en theatercritica Margo Jefferson (1947) ontving de National Book Critics Circle Award voor deze memoir, waarin beschreven wordt hoe het was om in de jaren ’50 en ’60 deel uit te maken van de welgestelde, bevoorrechte zwarte klasse. Jeffersons familie associeerde zich dwangmatig met de normen en waarden van de blanke middenklasse en het beklimmen van de sociale ladder, een houding waar Margo juist onder gebukt ging.

Gebonden, Pantheon 2015, 250 blz., van €24,95 voor €9,- Kopen


NRC Ramsjrubriek 15-06-2018

Stephen Kotkin: Stalin. Volume 1: Paradoxes of Power

Dit is op zichzelf al vuistdikke boek is slechts het eerste deel van een driedelige biografie van Sovjet-leider Jozef Stalin. In het recent verschenen tweede deel ‘wacht’ Stalin op Hitler; dit eerste deel draait om de eerste veertig jaar van Stalins leven. Kotkin stamt in tegenstelling tot de andere Stalin-vorsers uit het verleden niet uit de Freudiaanse school en hij heeft geen zin in een psychologische duiding van de man die later een snor droeg en miljoenen mensen over de kling joeg. In plaats daarvan richt hij zich voornamelijk op de veranderingen in het Russische politieke landschap van die tijd.

Gebonden, Penguin Press 2014, 950 blz., van €40,- voor €15,- Kopen


NRC Ramsjrubriek 08-06-2018

Gladys C. Fabre: Theo van Doesburg

Erg oud werd Theo van Doesburg niet, maar zijn invloed op de kunst is groot. In deze catalogus, samengesteld bij een expositie in kunstencentrum Bozar in Brussel, komen de verschillende Van Doesburg-lemma’s in beeld en woord aan bod: De Stijl, Dada, abstracte film en neoplasticisme. Het werk bevat 145 afbeeldingen. Van Van Doesburg zelf, maar tevens van de kunstenaars die hij in zijn kielzog meetrok. Tussendoor leest u stukken van bijvoorbeeld K. Schippers.

Geb., Mercatorfonds 2016, 175 blz., van €45,- voor €19,90 Kopen

 

Adrian Goldsworthy: Pax Romana

In dit boek behandelt de Britse oudhistoricus Adrian Goldsworthy (1969) het Romeinse openbaar bestuur. Hij schrijft over de bondgenootschappen die Rome aanging en de wijze waarop het verslagen vijanden voor de eigen zaak wist te winnen. Ook de rol van kooplieden en kolonisten komt aan de orde, net als de wijze waarop gouverneurs de belastingen haalden uit de provincies. Deze krant (Boeken, 28-4-2017) vond Pax Romana een “mooi boek”, maar vond dat Goldsworthy ook vragen onbeantwoord liet.

Pap., Weidenfeld & Nicolson 2017, 510 blz., van €12,95 voor € 7,- Kopen


Bloomsbury

bloomsHebt u onze mooie Bloomsbury-afdeling al ontdekt? We hebben een uitgebreide collectie titels van en over Virginia Woolf, Vita Sackville-West en Vanessa Bell, en alles wat u verder altijd al had willen weten over de Bloomsbury Group.

Op onze Facebook-pagina verschijnt op gezette tijden een Bloomsbury Bulletin.


 

 

Volg ons op Facebook

Leave a Reply

Visit Us On Facebook