Lampje

Nov 26, 2018 | No Comments

Lampje

Laat ik heel eerlijk zijn: ik was nooit zo gecharmeerd van de illustraties die Annet Schaap maakte voor o.a. Francine Oomen, Janneke Schotveld en Jacques Vriens. Dus toen haar debuut als schrijver uitkwam nam ik dat in eerste instantie voor kennisgeving aan. Al was ik wel enigszins geïntrigeerd, omdat dit debuut bij uitgeverij Querido verscheen, toch een van de allerbeste kinderboekenuitgevers. En het zag er bovendien erg aantrekkelijk uit: dik, gebonden én, met een goed omslag.
Tot mijn verbazing zag ik vervolgens thuis een exemplaar liggen, bovenop de stapel ‘te lezen boeken’ van mijn vriendin . Kennelijk wist zij meer. Ik werd nu toch wel erg nieuwsgierig. Maar voorlopig had ik nog 321 pagina’s ‘Invisible Man’ van Ralph Allison – wat een boek! – te gaan.
Bij de laatste 100 pagina’s werd ik regelmatig uit mijn leesflow gehaald door gegrinnik en gelach afkomstig uit de andere kant van de kamer: mijn vriendin was ‘Lampje’ aan het lezen. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over wat nu te lezen toen ik Allison uit had – ik herhaal: wat een boek!! – : ‘Lampje’. Na twintig bladzijden werd al duidelijk wat uitgeverij Querido en mijn vriendin in dit boek hadden gezien: wat een debuut! Retegoed geschreven – excusez le mot –, komisch, ontroerend, meeslepend;  een prachtig verhaal. En een ideaal vakantieboek voor uw kinderen, maar zeker ook voor u. Vinden inmiddels nog twee van mijn collega’s, dagblad Trouw – ‘‘Lampje’ is een ge-wel-dig boek waarvan je hoopt dat het wordt voorgelezen aan op z’n minst alle zesde- en zevendegroepers, op school of thuis.’ – en De Volkskrant – ‘…Maar ze schreef alsof het niets is voor het eerst en meteen een van de beste kinderboeken van dit jaar.’ O ja, de illustratie op het omslag en ook die binnenin het boek zijn van Annet Schaap. Ik zeg niets meer, behalve dan nog leve ‘Lampje’!

Annet Schaap-Lampje, Uitgeverij Querido, 328 blz. Kopen

Schapen/Sheep
In Dirk

Schapen/Sheep

May 27, 2017 | No Comments

De beroemde Engelse beeldhouwer Henry Moore verhuisde in 1972 tijdelijk naar een kleiner atelier, dat uitkeek over een veld met schapen. De schapen kwamen heel dicht bij zijn raam, en Moore werd nieuwsgierig. Hij pakte zijn schetsboek en begon te tekenen. Het resultaat gaf hij aan zijn dochter cadeau; ‘For Mary, from Dad’ staat er dan ook voorin. Vervolgens werd er, onder supervisie van Moore zelf, een fraai vormgegeven facsimile-uitgave gemaakt.

We vonden het al zulke leuke beesten, schapen, maar zo op papier zijn ze nog leuker!

Henry Moore’s Sheep Sketchbook kost slechts     € 17,50 Kopen

Bookstore Day 2018
In Dirk

Bookstore Day 2018

May 6, 2017 | No Comments

 

Na het succes van de eerste Bookstore Day is er een evaluatie geweest onder de deelnemende boekhandels. Het zal u niet verbazendat het enthousiasme overal even groot was. Vandaar dat er al een nieuwe datum is bekend gemaakt, te weten zaterdag 14 april 2018. Noteer in uw agenda!

Bookstore Day
In Dirk

Bookstore Day

Apr 29, 2017 | No Comments

 

Een dag om niet snel te vergeten. Druk, lekker chaotisch, vrolijk, en gelukkig lekker weer. Al was het in de stand best koud. Een erg goed initiatief, kortom, dat hopelijk een mooi traditie gaat worden. Morgen zijn we er gewoon weer voor u: vanaf 12.00 uur.

Bookstore Day Aanbieding (6)

Apr 28, 2017 | No Comments

Morgen is het zover: de eerste, echte, officiële Bookstore Day. Voor ons dus nog één kans om u alvast lekker te maken met wat we op deze speciale dag zoal te bieden hebben. Wat dacht u van 50% korting op laatste exemplaren van ramsjtitels (ook als het om recente hardlopers van de ramsjafdeling gaat).  Daarnaast verschillende bijzondere, eenmalige uitgaven (van onder meer Jan van Mersbergen, P.F. Thomése en Ilja Leonard Pfeiffer) én een aantal titels die alleen op deze ene dag in prijs verlaagd zijn (van onder meer Nino Haratischwili, Russell Shorto en Javier Marias). Van die laatste categorie lichten we er vandaag nog eentje uit: Alfred Hayes, De prijs van de liefde. Een persoonlijke favoriet van collega Dirk. Hij schreef erover: Hayes weet op een heldere en aangrijpende manier duidelijk te maken waarom liefde, en verliefdheid in het bijzonder, zo pijnlijk kan zijn, en ons leven zo kan beïnvloeden. Een boek waarin je wegduikt om verdwaasd en melancholisch weer boven te komen. Een echte klassieker die u niet mag missen. Morgen dus eenmalig verkrijgbaar in een gebonden editie, van € 19,95 voor € 7,50. Enfin, wij kijken uit naar morgen en staan met ons allen (!) klaar om u te verwelkomen. Tot morgen!

 

Bookstore Day Exclusief (5)

Apr 26, 2017 | No Comments

‘Het omslag is oppervlakkig, verwaarloosbaar, irrelevant ten opzichte van het boek. Het omslag is een fundamenteel onderdeel van het boek. Ik moet gewoon accepteren dat allebei die zinnen waar zijn.’ Ziedaar de tegenstrijdige opvattingen van Jhumpa Lahiri over omslagen. Hoe beoordelen we een boekomslag? Boekomslagen zijn als de kleren die we dragen. Wat zeggen ze over ons? Hoe zou het voelen als jouw kleren voor je uitgezocht zouden worden? Dit zijn de vragen die bestsellerauteur Jhumpa Lahiri behandelt in De kleren van het boek, een originele bespiegeling over de kunst van het boekomslag. Ze kijkt naar boekomslagen, als schrijver én als lezer – en onderzoekt de complexe relatie tussen tekst en beeld, auteur en ontwerper, en kunst en commercie. Van de altijd aanwezige liefde voor de bijzondere uitgaves van de klassieken die ze tijdens haar studie las, tot de schrikbarende ontdekking dat een van haar eigen omslagen ineens brutaal een ander boek tooide, analyseert Lahiri wat omslagen voor haar betekenen, wat er gebeurt als ze niet bij een boek lijken te passen, en hoe, heel soms, ‘het omslag bij me gaat horen, en ik me ermee identificeer’. Speciaal voor Bookstore Day al leverbaar in een exclusieve gebonden editie voor € 29,99. En ook hiervoor geldt op = op!

Bookstore Day Aanbieding (4)

Apr 25, 2017 | No Comments

Koolrabi in zoutkorst. Sticky kokoskippenboutjes. Romige lasagne met mortadella. Vergeten citroenkoekjes. Mmmmm, klinkt lekker allemaal. Speciaal voor Independent Bookstore Day verschijnen de twee ovenkookboeken van Yvette van Boven (Uit de oven van Van Boven en Nog meer uit Van Bovens oven in één band, voor slechts € 12,95. De oplage van Alles uit de oven van Van Boven is beperkt, dus… op = op!

Bookstore Day Aanbieding (3)

Apr 24, 2017 | No Comments


In Amsterdam schetst Russel Shorto, journalist voor The New York Times, een bijzonder portret van de stad door de eeuwen heen. Het verhaal loopt van de aanleg van de eerste grachten in de 14e eeuw tot en met het onstuimige begin van de 21ste eeuw. Het is de geschiedenis waar wij als Amsterdamse boekhandelaren uit voort komen en we hebben het dan ook met bijzonder veel plezier gelezen. Net als duizenden anderen overigens, want het boek werd al meer dan 25.000 keer verkocht! Tijdens de (Independent) Bookstore Day op 29 april is de luxe editie van het boek, in een fraaie linnen cassette, eenmalig niet € 79,99 maar € 12,50. Een buitenkansje: prachtig om cadeau te doen en misschien nog wel leuker om zelf te lezen.

Bookstore Day Aanbieding (2)

Apr 23, 2017 | No Comments


De kleine roman Oase van Jan van Mersbergen is een van de pareltjes die op de (Independent) Bookstore Day op 29 april in een speciale editie worden aangeboden, voor slechts € 4,95.

Jan van Mersbergen, bekend van onder meer de romans Naar de overkant van de nacht en De laatste ontsnapping (bekroond met de F. Bordewijkprijs), is niet voor niets ambassadeur van de Bookstore Day: “Wat werkelijk waarde heeft is een boekhandelaar die niet alleen een eigen plek in de markt heeft en die lezers kent, maar ook iemand die met wie je over boeken kunt praten. Iemand die boeken verkoopt en daarbij gratis zijn mening over boeken geeft. Wars van trends of bestsellerslijsten, gewoon lezen en zeggen wat je ervan vindt. Dit is goed, dit is zonde van het papier. De schatkist is de winkel, de sleutel is de boekhandelaar zelf.” Dat hadden wij zelf – in alle bescheidenheid – niet mooier kunnen zeggen.

Bookstore Day Aanbieding (1)
In Dirk

Bookstore Day Aanbieding (1)

Apr 22, 2017 | No Comments

 

Drie jaar geleden kreeg u van ons ter gelegenheid van de jaarwisseling Het onbekende onbekende, boekhandels en het genot van niet krijgen wat je wilde, van Mark Forsyth cadeau. Het onbekende onbekende is een vlammend, grappig en erudiet pleidooi voor de serieuze en eigenzinnige boekhandel. Tegelijkertijd met de speciaal voor ons gemaakte uitgave verscheen een handelseditie. In Engeland werd dit erudiete en grappige essay uitgegeven ter gelegenheid van de Independent Booksellers Week. En dus grijpen wij deze eerste (Independent) Bookstore Day aan om dit vrolijke boekje nogmaals onder uw aandacht te brengen. En hoe. Op zaterdag 29 april bieden wij dit kleinood eenmalig aan voor slechts € 1,50. En, mocht u het destijds van ons hebben gekregen, dan is dit dé gelegenheid om uw vrienden en boekenminnende familieleden te fêteren.

 

Visit Us On Facebook