Patrick Modiano – Om niet te verdwalen

Patrick Modiano – Om niet te verdwalen

Posted by: on May 22, 2015 | No Comments

Patrick Modiano – Om niet te verdwalen

De schrijver Jean Daragane probeert een pijnlijke gebeurtenis uit zijn verleden te vergeten. Maar als het adresboekje dat hij is kwijtgeraakt door twee louche figuren wordt teruggevonden, wordt hij overvallen door herinneringen aan de jaren vijftig, toen het huis van zijn pleegmoeder door de politie in de gaten werd gehouden.

De nieuwste roman van Patrick Modiano laat zich moeilijk omschrijven. Misschien dat de titel Om niet te verdwalen het dichtst in de buurt komt. Al is verdwalen nu juist wat deze roman de lezer laat doen. Vanaf de eerste pagina wil je weten waarom de hoofdpersoon, schrijver Jean Daragane, de eenzame, gekwelde en paranoïde man is geworden die hij is. Maar is dit na al die jaren nog wel mogelijk? Weet Daragane zelf nog wat hij probeert te vergeten? In een taal die geen woord te veel omvat, vertelt Modiano een prachtig verhaal over de spanning tussen verdringing en herinnering. Niet voor niets ontving Modiano voor zijn herinneringskunst vorig jaar de Nobelprijs voor de Literatuur. Lezen dus! (Isabella)

Querido, gebonden, 152 pagina’s Kopen

Jan Vantoortelboom – De man die haast had

Jan Vantoortelboom – De man die haast had

Posted by: on Mar 25, 2015 | No Comments

Leon ziet als klein kind zijn oppas Elsie een val maken waardoor zij zwaar gehandicapt raakt. Hij bezoekt haar trouw elke zaterdag. Aanvankelijk omdat dat moet van zijn moeder, maar later omdat er tussen deze twee beschadigde en zwijgende mensen iets ontstaat: een verhouding van wederzijdse afhankelijkheid. Hij is de enige die zij toelaat, zij is de enige aan wie hij zich ooit emotioneel heeft kunnen binden. Leon is misschien niet schuldig, maar hij voelt zich verantwoordelijk voor Elsies toestand. En dat verantwoordelijkheidsgevoel gaat ver, wellicht te ver.

Dit weekend kochten twee klanten tegelijkertijd hetzelfde boek, De man die haast had van Jan Vantoortelboom. Aan de toonbank ontstond een over en weer gaan van lof voor de ongedwongen schrijfstijl van Vantoortelboom. Ik besloot ook zelf het boek mee naar huis te nemen, en heb het nog diezelfde dag uitgelezen. Niet omdat het maar 144 pagina’s zijn -waren het er maar meer geweest!- maar vanwege de eenzaamheid en dreiging die in iedere zin besloten ligt.

Een roman over hoe een ongeluk het leven van twee mensen voorgoed kan veranderen. Direct, zonder pretenties, maar met compassie en overtuiging geschreven. Bedankt klanten voor deze geweldige tip!

Jan Vantoortelboom – De man die haast had
Paperback, 144 pagina’s Kopen

 

Visit Us On Facebook