Margaret Mazzantini – Schittering

Margaret Mazzantini – Schittering

Posted by: on Jun 10, 2016 | No Comments

Guido groeit op in een welgesteld gezin, zijn vriend Costantino is de zoon van de portier. Ze zijn van jongs af aan bevriend en voelen zich op een verwarrende manier tot elkaar aangetrokken. Tijdens een schoolreis naar Griekenland vindt er een eerste aarzelende toenadering tussen hen plaats, al ontkennen ze allebei hun diepere gevoelens.
Daarna scheiden hun wegen en ieder begint aan een onopvallend doorsneeleven. Costantino blijft in Rome, trouwt en krijgt twee kinderen, Guido gaat in Londen wonen en trouwt met een vrouw die al een dochter heeft – maar ze blijven een moeizame affaire in stand houden, die zich veelal afspeelt in hotels rond de luchthaven van Rome.
Juist als ze allebei zeker weten dat ze niet langer zonder elkaar willen leven, slaat het noodlot toe. Een onmogelijke liefde is voorbij nog voor die kon beginnen.

Dat Italië soms nog een beetje een achterlijk land is bleek een paar weken geleden weer toen er eindelijk een, zij het beperkt, samenlevingscontract voor homoseksuelen mogelijk werd. Tegen die achtergrond speelt deze roman. Een liefde tussen twee mannen, een heimelijke liefde, een schaamtevolle liefde. Mazzantini weet het ongemak prachtig voelbaar te maken. Je lijdt mee met Constantino en Guido die tegen de klippen op hun relatie proberen vorm te geven. Na wat het schokkende einde van het verhaal lijkt te zijn pakt de schrijfster nog even door. Goed boek.

Uitgeverij Wereldbibliotheek, paperback 349 pagina’s Kopen 

Max Porter – Verdriet is het ding met veren

Max Porter – Verdriet is het ding met veren

Posted by: on May 20, 2016 | No Comments

Twee jongens in Londen worden geconfronteerd met een ondraaglijk verdriet als plotseling hun moeder sterft. De vader, biograaf van de dichter Ted Hughes, voorziet een toekomst met goedbedoelende bezoekers en een grote leegte.

Op dit moment van tegenspoed wordt de familie bezocht door Kraai – tegenspeler, bedrieger, genezer, babysitter. Deze teergevoelige vogel voelt zich aangetrokken tot de rouwende familie en dreigt bij ze te blijven tot ze hem niet meer nodig hebben. Wanneer de weken tot maanden worden en de pijn van het verlies plaatsmaakt voor mooie herinneringen, begint het helingsproces van het drietal.

Het is onwaarschijnlijk knap hoe de auteur in de luttele pagina’s die het boek telt alle stadia van een rouwproces aan bod laat komen. Het is proza, maar wordt op een zeer poëtische manier ter schrift gesteld. Prachtig.

De Bezige Bij, gebonden, 128 blz. € 14,90 Kopen

Doeschka Meijsing – En liefde in mindere mate

Doeschka Meijsing – En liefde in mindere mate

Posted by: on May 6, 2016 | No Comments

Tussen 1961 en 2012 hield Doeschka Meijsing een dagboek bij. Daarin deed ze verslag van haar vriendschappen en verliefdheden, van de reizen die ze maakte en de boeken die ze las, van de ruzies die ze uitvocht en de depressies waaraan ze leed. Al in 1962 – ze was toen vijftien – noteerde ze dat ze aan een roman werkte, en nog voordat ze bij Querido zou debuteren tekende ze in haar dagboek aan: ‘Ze kunnen allemaal zeggen dat ik niet kan schrijven, dat ik somber ben en fatalistisch, dat ik helemaal niet gelukkig wíl zijn, dat ik lelijk ben, goedkoop, banaal… Ik blijf standhouden. Ik zal standhouden, het schrijven en de liefde, maar misschien het laatste minder.’

Dit eerste deel van de dagboeken van Doeschka Meijsing leest als een kroniek van een niet zo gelukkig schrijversleven, Het bestrijkt de periode 1962-1987, een turbulente periode in haar leven. De eerste verliefdheden komen langs, ze debuteert en moet bij voortduring de strijd aangaan met drank en depressie. Alles diepgevoeld en levensbeheersend. De lezer lijdt, geheel vrijwillig, mee, om iets te begrijpen van de auteur van geweldige boeken als Robinson, De hanen en andere verhalen en Over de liefde. En kijkt verlangend uit naar het volgende deel.
Twee kanttekeningen: het aantal noten, en de lengte van veel noten, is lachwekkend. En het boek laat zich (als boek) nauwelijks hanteren.

Arbeiderspers/Privé-domein, paperback, 742 pagina’s, € 29,99 Kopen

Haruki Murakami – Mannen zonder vrouw

Haruki Murakami – Mannen zonder vrouw

Posted by: on Apr 21, 2016 | No Comments


In zeven nieuwe korte verhalen wijdt levensgids en meesterverteller Haruki Murakami zich opnieuw aan een van zijn grote thema’s: de liefde. De verhalen in
Mannen zonder vrouw horen tot de meest tedere, ontroerende teksten uit zijn oeuvre – en ze zijn onmiskenbaar Murakami. Ze gaan over eenzame, beschadigde mannen, mannen die iets beslissends mankeert, melancholieke mannen. Met andere woorden: kleurloze mannen…

Vintage Murakami, deze nieuwe verhalenbundel. Alle vertrouwde elementen, jazz, katten, oren, spaghetti, komen we tegen. Het typisch Murakamische magisch-realisme komt slechts in zeer beperkte mate voor. Wat we leren van deze verhalen: mannen zonder vrouw hebben het niet getroffen, ze zijn eenzaam of melancholiek. Maar ze leveren wel mooie verhalen op.

Uitgeverij Atlas/Contact, Paperback, 288 pagina’s Kopen

 

Lize Spit – Het smelt

Lize Spit – Het smelt

Posted by: on Mar 25, 2016 | No Comments

1988 is een bijzonder jaar voor het kleine, Vlaamse Bovenmeer: behalve Eva worden er slechts twee andere kinderen geboren, Pim en Laurens. De drie maken er hun hele jeugd samen het beste van. Tot de bloedhete zomer van 2002; de jongens worden pubers met snode plannen. De verlegen Eva kan meedoen of oprotten. Die keuze is geen keuze.

Zelden heeft zo’n onnozele titel zo’n omineuze inhoud verhuld. Een Vlaams dorpje. Eva, Pim en Laurens. Broeierige puberseksualiteit. Oplopende spanningen. In flashbacks lezen we hoe het uit de hand loopt die ene hete zomer. Gruwelijk uit de hand loopt. Ik zal dit boek dagelijks in de winkel zien liggen en ik zal er dagelijks de rillingen van krijgen. Akelig goed. (Trees)

Wat een boek! Lize Spit dompelt je onder in de wereld van Eva. Een onderkoelde toon, verfrissende observaties en een verhaal dat toewerkt naar een gruwelijke genadeklap. Ik zou zeggen: ‘geef u over!’ (Susanne)

Uitgeverij Das Mag, paperback, 478 pagina’s, €22,95 Kopen 

 

Svetlana Alexijevitsj – Het einde van de rode mens

Svetlana Alexijevitsj – Het einde van de rode mens

Posted by: on Feb 20, 2016 | No Comments

Meer dan twintig jaar geleden viel de Sovjet-Unie uit elkaar, ontdekten de Russen de wereld, en ontdekte de wereld de Russen. Even leek een romance in de maak, maar de liefde was snel voorbij. Terwijl men in het Westen nog steeds Gorbatsjov idealiseert en in het Oosten Poetin het begrip ‘democratie’ wel erg ruim interpreteert, grijpen vele voormalige Sovjetburgers ook jongeren vol nostalgie terug naar de socialistische staatsmannen van weleer.

Onderzoeksjournaliste Svetlana Alexijevitsj laat honderden getuigen aan het woord over hun leven tijdens en na de Sovjet-Unie: goede mensen en minder goede mensen; schuldigen en slachtoff ers; aanhangers van de perestrojka en hardleerse stalinisten. Met een opmerkelijke openheid vertellen zij hoe de omwenteling van 1991 hun levensloop beïnvloedde, hoe hun wereldbeeld veranderde, hoe ze op zoek moesten naar een nieuwe identiteit.

Alexijevitsj’ boek geeft een caleidoscopisch beeld van de Sovjetburger, zoals die ‘gemaakt’ werd tussen de Russische Revolutie en de perestrojka van Gorbatsjov. Soms zijn het flarden van gesprekken die ze opgevangen heeft in de tram, soms uitgebreide interviews. Altijd aangrijpend en vaak beklemmend.

Uitgeverij De Bezige Bij, 478 pagina’s, paperback € 24,90 Kopen

Andrew Hodges – Alan Turing. Het enigma

Andrew Hodges – Alan Turing. Het enigma

Posted by: on Feb 12, 2016 | No Comments

 

Alan Turings grote kracht was zijn briljante analytische geest gecombineerd met zijn gave voor het ontwerpen van ‘intelligente’ machines. In 1940 wist hij met zijn vindingen de Duitse Enigma-code te kraken – de code waarmee de Duitse lucht- en zeemacht alle communicatie beveiligde. Hij bracht er het Duitse  oorlogscommando een slag mee toe die de oorlog bekortte en vele mensenlevens redde.

Het was niet Turings enige wapenfeit. Al voor de oorlog werkte de briljante wiskundige aan het concept van een universele machine, een idee dat hij in 1945 uitwerkte tot de allereerste digitale computer. In 1952 kwam een abrupt einde aan de glansrijke carrière van Alan Turing, toen hij door de autoriteiten werd opgepakt wegens homoseksualiteit, een strafbaar feit dat in die tijd nog actief werd vervolgd.
In het land dat hij zes jaar lang in het belang van de vrijheid had gediend, volgde een veroordeling en een mensonterende behandeling. In 1954 pleegde Alan Turing, 41 jaar oud, zelfmoord.

Dit is meer de biografie van de turingmachine dan van de persoon Alan Turing. Alleen aan het begin en aan het eind van het boek lezen we meer over het leven van ‘een gewone Engelse homoseksuele atheïst die toevallig een van de beste wiskundigen van de wereld was’. Voor de niet-wiskundigen onder ons is het dan ook even doorbijten om toch meer te weten te komen over deze fascinerende man.

Uitgeverij Hollands Diep, 832 pagina’s, paperback, € 34,99  Kopen

H.M. van den Brink – Dijk

H.M. van den Brink – Dijk

Posted by: on Feb 12, 2016 | No Comments

Op een koude ochtend in 1961 beginnen twee jongens hun werkzame leven in een kantoor aan een slordige gracht in Amsterdam. Meer dan veertig jaar later moet een van beiden afscheid nemen. Terwijl alles om hem heen veranderd is, lijkt Karl Dijk al die tijd dezelfde te zijn gebleven. Maar juist dat maakt hem voor zijn collega zo raadselachtig. Wat verklaart bijvoorbeeld dat Dijk op zijn eigen afscheidsreceptie niet verschijnt? Is meegaandheid tegenover je superieuren en je collega’s beter dan het vasthouden aan principes? En wat blijft er van een leven lang toegewijde arbeid uiteindelijk over?

Van den Brink roept een weemoedig beeld op van de jaren zestig, leven in de provincie (Noord-Holland) en de middenstand in die tijd en op die plaats. Niets lijkt echter bestand tegen de tand des tijds. Behalve wellicht Dijk, de ambtenaar van het ijkwezen, die reminiscenties oproept aan de personages in Het Bureau van Voskuil. Een prachtig geschreven roman en van den Brink blinkt uit in fraaie metaforen.

Uitgeverij AtlasContact, 188 pagina’s, gebonden, € 18,99 Kopen

Pat Barker – Noonday

Pat Barker – Noonday

Posted by: on Feb 12, 2016 | No Comments

London, the Blitz, autumn 1940. As the bombs fall on the blacked-out city, ambulance driver Elinor Brooke races from bomb sites to hospitals trying to save the lives of injured survivors, working alongside former friend Kit Neville, while her husband Paul works as an air-raid warden.
Once fellow students at the Slade School of Fine Art, before the First World War destroyed the hopes of their generation, they now find themselves caught in another war, this time at home. As the bombing intensifies, the constant risk of death makes all three of them reach out for quick consolation. Old loves and obsessions re-surface until Elinor is brought face to face with an almost impossible choice.

Dit is het laatste deel van de tweede trilogie van Pat Barker waarin eerder Life Class en Toby’s Room zijn verschenen. Het decor is Londen tijdens de Blitz, maar de Eerste Wereldoorlog is ook nu weer zeer aanwezig. De levens van Kit, Paul en Eleanor zijn er permanent door getekend. Noonday is niet zozeer een roman als wel een beschrijving van wat oorlog met mensen doet. En daar is Barker een meester in.

Uitgeverij Penguin, 259 pagina’s, paperback, € 20,00 Kopen

Julian Barnes – The noise of time

Julian Barnes – The noise of time

Posted by: on Feb 10, 2016 | No Comments

Eind jaren dertig staat een jonge man – aanstormende componist, toegewijde huisvader – met een ingepakt koffertje bij de lift van een flatgebouw in Leningrad. Hij wacht er de hele nacht, nachtenlang, in de overtuiging dat hij opgepakt zal worden en afgevoerd naar het Grote Huis. Geen enkele beroemdheid die hij in de afgelopen tien jaar heeft ontmoet, kan hem nu helpen. En weinig mensen die naar het Grote Huis worden afgevoerd, komen ooit terug.

Aldus begint de eerste roman van Julian Barnes sinds zijn met de Man Booker Prize bekroonde Alsof het voorbij is. Een verhaal over de botsing tussen Kunst en Macht, en de compromissen die een kunstenaar moet aangaan om zijn stempel op de wereld te drukken – dit allemaal aan de hand van de fictionele biografie van een van de grootste componisten van de twintigste eeuw, Dmitri Sjostakovitsj.

Interessant boek. Wat wil Barnes met dit boek? Het leest als een autobiografie van Sjostakovitsj, een zakelijk geschreven relaas met kloppende feiten en indrukwekkende beelden, maar ook met dichterlijke vrijheden gecomponeerd. Een apologie: Barnes verklaart het gedrag van Sjostakovitsj? Vindt hij hem een held of een verrader? Een collaborateur of een verzetsheld? Maar die muziek dan? Kortom, zoals gezegd: een interessant boek.

Julian Barnes – The noise of time, Jonathan Cape, 183 pag., gebonden, € 19,95 Kopen
Idem: Het tumult van de tijd, AtlasContact, 223 pag., gebonden, € 19,99 Kopen

Visit Us On Facebook