Julian Barnes – The noise of time

Posted by: on Feb 10, 2016 | No Comments

noise of timeEind jaren dertig staat een jonge man – aanstormende componist, toegewijde huisvader – met een ingepakt koffertje bij de lift van een flatgebouw in Leningrad. Hij wacht er de hele nacht, nachtenlang, in de overtuiging dat hij opgepakt zal worden en afgevoerd naar het Grote Huis. Geen enkele beroemdheid die hij in de afgelopen tien jaar heeft ontmoet, kan hem nu helpen. En weinig mensen die naar het Grote Huis worden afgevoerd, komen ooit terug.

Aldus begint de eerste roman van Julian Barnes sinds zijn met de Man Booker Prize bekroonde Alsof het voorbij is. Een verhaal over de botsing tussen Kunst en Macht, en de compromissen die een kunstenaar moet aangaan om zijn stempel op de wereld te drukken – dit allemaal aan de hand van de fictionele biografie van een van de grootste componisten van de twintigste eeuw, Dmitri Sjostakovitsj.

Interessant boek. Wat wil Barnes met dit boek? Het leest als een autobiografie van Sjostakovitsj, een zakelijk geschreven relaas met kloppende feiten en indrukwekkende beelden, maar ook met dichterlijke vrijheden gecomponeerd. Een apologie: Barnes verklaart het gedrag van Sjostakovitsj? Vindt hij hem een held of een verrader? Een collaborateur of een verzetsheld? Maar die muziek dan? Kortom, zoals gezegd: een interessant boek.

Julian Barnes – The noise of time, Jonathan Cape, 183 pag., gebonden, € 19,95 Kopen
Idem: Het tumult van de tijd, AtlasContact, 223 pag., gebonden, € 19,99 Kopen

Leave a Reply

Visit Us On Facebook