H.M. van den Brink – Dijk

Posted by: on Feb 12, 2016 | No Comments

dijkOp een koude ochtend in 1961 beginnen twee jongens hun werkzame leven in een kantoor aan een slordige gracht in Amsterdam. Meer dan veertig jaar later moet een van beiden afscheid nemen. Terwijl alles om hem heen veranderd is, lijkt Karl Dijk al die tijd dezelfde te zijn gebleven. Maar juist dat maakt hem voor zijn collega zo raadselachtig. Wat verklaart bijvoorbeeld dat Dijk op zijn eigen afscheidsreceptie niet verschijnt? Is meegaandheid tegenover je superieuren en je collega’s beter dan het vasthouden aan principes? En wat blijft er van een leven lang toegewijde arbeid uiteindelijk over?

Van den Brink roept een weemoedig beeld op van de jaren zestig, leven in de provincie (Noord-Holland) en de middenstand in die tijd en op die plaats. Niets lijkt echter bestand tegen de tand des tijds. Behalve wellicht Dijk, de ambtenaar van het ijkwezen, die reminiscenties oproept aan de personages in Het Bureau van Voskuil. Een prachtig geschreven roman en van den Brink blinkt uit in fraaie metaforen.

Uitgeverij AtlasContact, 188 pagina’s, gebonden, € 18,99 Kopen

Leave a Reply

Visit Us On Facebook