Andrew Hodges – Alan Turing. Het enigma

Posted by: on Feb 12, 2016 | No Comments

 

turing

Alan Turings grote kracht was zijn briljante analytische geest gecombineerd met zijn gave voor het ontwerpen van ‘intelligente’ machines. In 1940 wist hij met zijn vindingen de Duitse Enigma-code te kraken – de code waarmee de Duitse lucht- en zeemacht alle communicatie beveiligde. Hij bracht er het Duitse  oorlogscommando een slag mee toe die de oorlog bekortte en vele mensenlevens redde.

Het was niet Turings enige wapenfeit. Al voor de oorlog werkte de briljante wiskundige aan het concept van een universele machine, een idee dat hij in 1945 uitwerkte tot de allereerste digitale computer. In 1952 kwam een abrupt einde aan de glansrijke carrière van Alan Turing, toen hij door de autoriteiten werd opgepakt wegens homoseksualiteit, een strafbaar feit dat in die tijd nog actief werd vervolgd.
In het land dat hij zes jaar lang in het belang van de vrijheid had gediend, volgde een veroordeling en een mensonterende behandeling. In 1954 pleegde Alan Turing, 41 jaar oud, zelfmoord.

Dit is meer de biografie van de turingmachine dan van de persoon Alan Turing. Alleen aan het begin en aan het eind van het boek lezen we meer over het leven van ‘een gewone Engelse homoseksuele atheïst die toevallig een van de beste wiskundigen van de wereld was’. Voor de niet-wiskundigen onder ons is het dan ook even doorbijten om toch meer te weten te komen over deze fascinerende man.

Uitgeverij Hollands Diep, 832 pagina’s, paperback, € 34,99  Kopen

Leave a Reply

Visit Us On Facebook