Svetlana Alexijevitsj – Het einde van de rode mens

Posted by: on Feb 20, 2016 | No Comments

rode mens

Meer dan twintig jaar geleden viel de Sovjet-Unie uit elkaar, ontdekten de Russen de wereld, en ontdekte de wereld de Russen. Even leek een romance in de maak, maar de liefde was snel voorbij. Terwijl men in het Westen nog steeds Gorbatsjov idealiseert en in het Oosten Poetin het begrip ‘democratie’ wel erg ruim interpreteert, grijpen vele voormalige Sovjetburgers ook jongeren vol nostalgie terug naar de socialistische staatsmannen van weleer.

Onderzoeksjournaliste Svetlana Alexijevitsj laat honderden getuigen aan het woord over hun leven tijdens en na de Sovjet-Unie: goede mensen en minder goede mensen; schuldigen en slachtoff ers; aanhangers van de perestrojka en hardleerse stalinisten. Met een opmerkelijke openheid vertellen zij hoe de omwenteling van 1991 hun levensloop beïnvloedde, hoe hun wereldbeeld veranderde, hoe ze op zoek moesten naar een nieuwe identiteit.

Alexijevitsj’ boek geeft een caleidoscopisch beeld van de Sovjetburger, zoals die ‘gemaakt’ werd tussen de Russische Revolutie en de perestrojka van Gorbatsjov. Soms zijn het flarden van gesprekken die ze opgevangen heeft in de tram, soms uitgebreide interviews. Altijd aangrijpend en vaak beklemmend.

Uitgeverij De Bezige Bij, 478 pagina’s, paperback € 24,90 Kopen

Leave a Reply

Visit Us On Facebook