Doeschka Meijsing – En liefde in mindere mate

Posted by: on May 6, 2016 | No Comments

meijsingTussen 1961 en 2012 hield Doeschka Meijsing een dagboek bij. Daarin deed ze verslag van haar vriendschappen en verliefdheden, van de reizen die ze maakte en de boeken die ze las, van de ruzies die ze uitvocht en de depressies waaraan ze leed. Al in 1962 – ze was toen vijftien – noteerde ze dat ze aan een roman werkte, en nog voordat ze bij Querido zou debuteren tekende ze in haar dagboek aan: ‘Ze kunnen allemaal zeggen dat ik niet kan schrijven, dat ik somber ben en fatalistisch, dat ik helemaal niet gelukkig wíl zijn, dat ik lelijk ben, goedkoop, banaal… Ik blijf standhouden. Ik zal standhouden, het schrijven en de liefde, maar misschien het laatste minder.’

Dit eerste deel van de dagboeken van Doeschka Meijsing leest als een kroniek van een niet zo gelukkig schrijversleven, Het bestrijkt de periode 1962-1987, een turbulente periode in haar leven. De eerste verliefdheden komen langs, ze debuteert en moet bij voortduring de strijd aangaan met drank en depressie. Alles diepgevoeld en levensbeheersend. De lezer lijdt, geheel vrijwillig, mee, om iets te begrijpen van de auteur van geweldige boeken als Robinson, De hanen en andere verhalen en Over de liefde. En kijkt verlangend uit naar het volgende deel.
Twee kanttekeningen: het aantal noten, en de lengte van veel noten, is lachwekkend. En het boek laat zich (als boek) nauwelijks hanteren.

Arbeiderspers/Privé-domein, paperback, 742 pagina’s, € 29,99 Kopen

Leave a Reply

Visit Us On Facebook