Margaret Mazzantini – Schittering

Posted by: on Jun 10, 2016 | No Comments

MazzantiniGuido groeit op in een welgesteld gezin, zijn vriend Costantino is de zoon van de portier. Ze zijn van jongs af aan bevriend en voelen zich op een verwarrende manier tot elkaar aangetrokken. Tijdens een schoolreis naar Griekenland vindt er een eerste aarzelende toenadering tussen hen plaats, al ontkennen ze allebei hun diepere gevoelens.
Daarna scheiden hun wegen en ieder begint aan een onopvallend doorsneeleven. Costantino blijft in Rome, trouwt en krijgt twee kinderen, Guido gaat in Londen wonen en trouwt met een vrouw die al een dochter heeft – maar ze blijven een moeizame affaire in stand houden, die zich veelal afspeelt in hotels rond de luchthaven van Rome.
Juist als ze allebei zeker weten dat ze niet langer zonder elkaar willen leven, slaat het noodlot toe. Een onmogelijke liefde is voorbij nog voor die kon beginnen.

Dat Italië soms nog een beetje een achterlijk land is bleek een paar weken geleden weer toen er eindelijk een, zij het beperkt, samenlevingscontract voor homoseksuelen mogelijk werd. Tegen die achtergrond speelt deze roman. Een liefde tussen twee mannen, een heimelijke liefde, een schaamtevolle liefde. Mazzantini weet het ongemak prachtig voelbaar te maken. Je lijdt mee met Constantino en Guido die tegen de klippen op hun relatie proberen vorm te geven. Na wat het schokkende einde van het verhaal lijkt te zijn pakt de schrijfster nog even door. Goed boek.

Uitgeverij Wereldbibliotheek, paperback 349 pagina’s Kopen 

Leave a Reply

Visit Us On Facebook