Lampje

Posted by: on Nov 26, 2018 | No Comments

Lampje

Laat ik heel eerlijk zijn: ik was nooit zo gecharmeerd van de illustraties die Annet Schaap maakte voor o.a. Francine Oomen, Janneke Schotveld en Jacques Vriens. Dus toen haar debuut als schrijver uitkwam nam ik dat in eerste instantie voor kennisgeving aan. Al was ik wel enigszins geïntrigeerd, omdat dit debuut bij uitgeverij Querido verscheen, toch een van de allerbeste kinderboekenuitgevers. En het zag er bovendien erg aantrekkelijk uit: dik, gebonden én, met een goed omslag.
Tot mijn verbazing zag ik vervolgens thuis een exemplaar liggen, bovenop de stapel ‘te lezen boeken’ van mijn vriendin . Kennelijk wist zij meer. Ik werd nu toch wel erg nieuwsgierig. Maar voorlopig had ik nog 321 pagina’s ‘Invisible Man’ van Ralph Allison – wat een boek! – te gaan.
Bij de laatste 100 pagina’s werd ik regelmatig uit mijn leesflow gehaald door gegrinnik en gelach afkomstig uit de andere kant van de kamer: mijn vriendin was ‘Lampje’ aan het lezen. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over wat nu te lezen toen ik Allison uit had – ik herhaal: wat een boek!! – : ‘Lampje’. Na twintig bladzijden werd al duidelijk wat uitgeverij Querido en mijn vriendin in dit boek hadden gezien: wat een debuut! Retegoed geschreven – excusez le mot –, komisch, ontroerend, meeslepend;  een prachtig verhaal. En een ideaal vakantieboek voor uw kinderen, maar zeker ook voor u. Vinden inmiddels nog twee van mijn collega’s, dagblad Trouw – ‘‘Lampje’ is een ge-wel-dig boek waarvan je hoopt dat het wordt voorgelezen aan op z’n minst alle zesde- en zevendegroepers, op school of thuis.’ – en De Volkskrant – ‘…Maar ze schreef alsof het niets is voor het eerst en meteen een van de beste kinderboeken van dit jaar.’ O ja, de illustratie op het omslag en ook die binnenin het boek zijn van Annet Schaap. Ik zeg niets meer, behalve dan nog leve ‘Lampje’!

Annet Schaap-Lampje, Uitgeverij Querido, 328 blz. Kopen

Leave a Reply

Visit Us On Facebook